Elev fiind la Liceul Energetic din Constanta, am fost un colaborator frecvent al Gazetei Matematice cu probleme rezolvate, probleme propuse si articole. Capatasem o anumita experienta si am crezut ca pot sa concep o culegere de probleme de matematica. Era in anul 1972. Urmaream textele scrise de Moisil in Contemporanul si de asemenea, ma impresionau aparitiile lui la TV. Vorbea despre matematica si calculatoare (Interviu in anul 1968 la TVR: www.youtube.com). Atunci nu stiam de rolul important al calculatorului. Nici nu vazusem un calculator. Nu stiam cum arata. Incercam sa inteleg ceva din ce explica Moisil. Tot timpul explica faptul ca matematica este cea care are rolul primordial in aceasta aventura de cunoastere a omului. I-am scris o scrisoare prin care doream sa se exprime asupra faptului ca vreau sa scriu o culegere de probleme de matematica. Ce trebuie sa fac?. Stiu ca era in vara anului 1972 (peste un an urma sa nu mai fie!), si prin iulie am primit o scrisoare de la Moisil. Era scrisa de la Sinaia si avea exact o pagina. Incepea asa; "Draga domnule Vlada, …". Pentru adresare, folosea in redactare cuvantul "Mata".
In esenta, imi scria ca o culegere de probleme de matematica nu inseamna o enumerare de enunturi si rezolvari de probleme, ci reprezinta o ordonare a acestora dupa teme, subiecte, nivele de intelegere, si ceea ce nu stiam atunci era ca doar un profesor cu experienta in pedagogie si psihologie, cu rezultate in activitatea de la clasa, poate sa realizeze un astfel de demers. Avea dreptate! Desi eram pasionat de matematica si de rezolvarea problemelor, era clar ca nu aveam experienta de care imi scria Moisil. Peste mai putin de un an, la 21 mai 1973 urma sa aflam ca Moisil a murit la un Congres in Ottawa, Canada.
Nu am scris acea culegere de matematica nici pana astazi. Nu pentru ca nu am fost capabil, ci pentru ca am hotarat sa ma specializez in informatica. Am scris, in schimb carti de Informatica. Ca student, am continuat colaborarea la Gazeta Matematica. Mai tarziu (dupa anul 1991, cand s-a infiintat) am colaborat si la Gazeta de Informatica. Matematica este cea care m-a format ca "ganditor" si mi-a dat experienta in alegerea rationamentelor pentru rezolvarea problemelor, nu numai de matematica. Informatica, in schimb mi-a completat experienta in proiectarea si prelucrarea informatiilor pentru modelare, reprezentare, vizualizare si prelucrare in rezolvarea de probleme cu calculatorul.
Ideile din scrisoare m-au urmarit toata viata, poate pentru ca am primit-o de la academicianul Moisil (poate ca si din acest lucru, in anul 2001 mi-am conturat ideea infiintarii CNIV – www.cniv.ro, si ulterior ICVL – www.icvl.eu.
Fotografia color a lui Moisil
Aceasta fotografie color (cea de sus) am postata-o pe Internet in anul 2006 pe site-ul CNIV (www.cniv.ro/2006/centenar-moisil) prin amabilitatea doamnei prof. Afrodita Iorgulescu (ASE Bucuresti) ce a prezentat la FMI o lucrare la Centenarul Gr. C. Moisil din 10 ian. 2006. Am primit-o si am inclus-o in textul pe care l-am redactat pentru CNIV cu aceasta ocazie: – "Despre matematicianul, profesorul si omul de spirit Gr. C. Moisil". Ulterior, cineva a preluat fotografia si a inclus-o pe ro.wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Moisil.
- UNESCO- 21 mai 2013 : 40 ani de la moartea lui Grigore Moisil, om de stiinta si matematician, membru al Academiei Române si fondator al scolii de algebra logicii si teoriei algebrice a mecanismelor automate (10 ian. 1906 - 21 mai 1973)
- "Nimic nu costă mai mult decât neştiinţa." Gr. C. Moisil - Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society (IEEE - 1996)
- "Pentru Moisil, Matematica a fost mai mult decât un domeniu de cercetare. A fost un mod de a vedea lumea, de a-şi trăi viaţa. Avea capacitatea de a injecta gândire matematică în orice fenomen pe care îl observa." acad. prof. dr. Solomon Marcus
- "Eu ştiu că matematica e folositoare, dar eu fac matematică fiindcă imi face plăcere. Aceasta e marele noroc al matematicienilor. Pot fi folositori societăţii făcând ceva care pentru ei personal e o bucurie. Un matematician face matematică, fiindcă vede în matematică ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze." Gr. C. Moisil (1906-1973)
- "Se ştie că o idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată." Gr. C. Moisil ("Contemporanul", 1970)
- http://www.cniv.ro/2006/grcmoisil
- http://www.cniv.ro/2006/centenar-moisil/
- https://sites.google.com/site/marinvlada/
- http://www.elearning.ro/sa-nu-l-uitam-pe-grigore-moisil-primul-roman-care-a-primit-computer-pioneer-award-of-ieee
- http://mvlada.blogspot.ro/2010/01/top-50-gazeta-matematica.html
- http://www.marketwatch.ro/articol/1315/CENTENAR_GRIGORE_C_MOISIL_%2810011906_-_21051973%29_-_2006__Anul_international_UNESCO_-_Grigore_C_Moisil/
- http://www.cnr-unesco.ro/ro/aniversari.php?sdata=2007-05-21
Imagini Gr. C. Moisil:
- http://fmi.unibuc.ro/icvl/2006/files/moisil2.jpg
- http://fmi.unibuc.ro/icvl/2006/files/moisil.jpg
No comments:
Post a Comment