Saturday, April 24, 2010

Master of Science - postgraduate academic

Master of Science
(M.Sc., Sc.M., M.S., S.M.): postgraduate academic
(Latin: Magister Scientce)

Tipuri de programe de master: aprofundare, complementar, interdisciplinar, cercetare.
Exista aceste tipuri de programe de master?
Masteratul va putea fi organizat numai de universităţile acreditate pe domeniul respectiv şi vor exista cinci categorii de master, respectiv de aprofundare, interdisciplinar, complementar, de cercetare şi de formare continuă ?
Acestea erau discutiile din anul 2009 cand se elabora "Codul Educatiei".
Un program universitar de master formeaza specialisti/profesionisti intr-o directie de specializare inalta.
Sunt studii ce arata ca doar dupa 10-15 ani de experienta profesionala a cestora, dar cu conditia ca acestia sa parcurga diverse etape de perfectionare continua, acesti specialisti devin cu adevarat "experti" in domeniul lor. Se pot da exemple din domeniul medical, stiintific, ingineresc, militar etc.

- in prezent, un program universitar de licenta (de tip Bologna, incepand cu anul 2005 in Romania) formeaza si consolideaza cunostinte si abilitati dobandite de absolvent intr-un domeniu fundamental de licenta (ciclul 1).
"Obiectivul principal al Procesului de la Bologna este acela de a crea un spatiu european al invatamantului superior, bazat pe cooperare internationala si schimburi academice, un spatiu european atractiv atat pentru studentii si profesorii europeni, cat si pentru studenti si profesori de oriunde din lume" (sursa: http://www.euractiv.ro/)
Se pare ca in multe facultati, unele cursuri din fostul an IV au fost incluse in lista cursurilor din anul I, avand in vedere ca organizarea programelor de master (ciclul II) s-a realizat anevoios si confuz. Au fost si blocari de activitate, s-au realizat planuri incarcate, s-au introdus cursuri fara nici o legatura cu programul de master.
- Proiect - Diploma de Master și Suplimentul la Diplomă (MECTS- 2010)


1. Initiative: FEAA, Iasi - http://www.feaa.uaic.ro/ro/Specializari%20FEAA%20-%20Ciclul%20II/195
"Dacă la început a fost cuvântul, pentru prima promoţie de absolvenţi „Bologna”, la început va fi... masterul de specializare, titulatura românească a mult mai celebrelor programe de tip Master of Science. De anul următor, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor pregăteşte o altă lovitură „academică” şi anume un pachet de programe de master complementar integrate într-un MBA (Master of Business Administration). Până atunci, echivalente ale masterelor complementare, sunt disponibile programele oferite de Şcolile Academice PostUniversitare – DEPROTUR, ELITEC, FIBAS, Management comercial, Managementul Resurselor Umane, SASPMA şi SCOP 2M. De ce s-a preferat titulatura Mastere de specializa-re și nu Mastere științifice (M.Sc.)?"
Sursa:
http://portal.feaa.uaic.ro/admitere/MasterS/Documents/Pliant%20MasterS.pdf

Alte indicatii dintr-un pliant convingator:
"Masterele de specializare sunt destinate celor care au absolvit studii de licenţă dintr-un domeniu/specializare (relativ) apropiate, în timp ce masterele complementare sunt mai la îndemână celor care au absolvit specializări de licenţă mai “îndepărtate”
-La masterele academice, există o serie de discipline prealabile obligatorii (prerequisites)care trebuie urmate pen-tru înscrierea la anumite cursuri; la masterele comple-mentare nu există asemenea discipline prealabile
- Masterele de specializare sunt mai “de fineţe” (şi, implicit, mai dificile); cele complementare sunt mai nimer-ite pentru cei care, din punct de vedere profesional, vor să încerce ceva nou
-Cel puţin pentru anul universitar 2009-2010, la FEAA, numai la masterele de specializare sunt locuri finanţate de la buget (pe lângă locurile cu taxă), în timp ce masterele complementare sunt exclusiv cu taxă
-Multe mastere complementare organizează şi cursuri la distanţă (ID) şi ore în weekend. Masterele de specializare au doar cursuri la zi, orele fiind programate, de obicei, după amiaza pentru a permite celor care lucrează în com-panii/organizaţii să participe la cursuri.
"

2. Implementare: Ce se intampla la "Politehnica" Bucuresti? - Facultatea de Automatica si Calculatoare, Lista Programelor de Master;
- 23 de programe de master (4 tipuri:aprofundare, complementar, interdisciplinar, cercetare)
Sursa: http://acs.pub.ro/index.php?site=master&lg=romana

3. ce se intampla in USA?- MAHARISHI UNIVERSITY OF MANAGEMENT - http://www.mum.edu/; Computer Professionals Program: MASTER OF SCIENCE IN COMPUTER SCIENCE
- M.S. in Computer Science with financial aid and paid practical training in a U.S. company
- Program Structure: http://www.mum.edu/compro/Pages/programStructure.html
- Courses and Specialization: http://www.mum.edu/compro/Pages/mscs.html
- U.S. companies (500 company)that have hired our students:
http://www.mum.edu/compro/Pages/companies.html

OBS: Master of Arts in Learning Technologies Program at Pepperdine University from July 13 2009- July-24 2010. Graduate School of Education and Psychology.
Obs. Fiul meu George (GxG) are diploma de licenta in domeniul Informaticii de la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Matematica si informatica, si curand va obtine diploma de master complementar (2 ani) e-Business de la ASE Bucuresti, Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica (din 11 programe unele sunt in lichidare in 2010.  

All Fields of Study - http://academic.research.microsoft.com

Computer Science - http://academic.research.microsoft.com/?SearchDomain=2&entitytype=2

• Algorithms & Theory • Artificial Intelligence • Bioinformatics & Computational Biology • Computer Education • Computer Vision • Data Mining • Databases • Distributed & Parallel Computing • Graphics • Hardware & Architecture • Human-Computer Interaction • Information Retrieval • Machine Learning & Pattern Recognition • Multimedia • Natural Language & Speech • Networks & Communications • Operating Systems • Programming Languages • Real-Time & Embedded Systems • Scientific Computing • Security & Privacy • Simulation • Software Engineering • World Wide Web

No comments: