Thursday, January 3, 2019

Despre începuturile informaticii românești

Omagierea acad. Grigore C. Moisil - 60 de ani de la înființarea secției “Mașini de Calcul” la Universitatea din București 

DATA: 9 Ianuarie 2019, Miercuri, ora 12,00; LOCAȚIA: Universitatea din București, Facultatea de Matematică și Informatică, Amf. Spiru Haret.

Motto:
  • Știinta calculatoarelor, în țara noastră își are originile în anume preocupări ale matematicienilor. ... Matematicienii din țara noastră au înțeles că dintre diferitele tipuri de automate finite, calculatoarele sunt fără îndoială cele mai importante. La un moment dat într-o statistică făcută de alții (Gavrilov M.A.), se vedea că Școala de la București era a treia din lume în acest domeniu de cercetare după URSS și SUA și acest lucru a fost subliniat. … Plecând de la teorie, de la logică pură, Centrul de calcul poate azi să fie folositor industriei. Aceasta e caleaGr. C. Moisil, Activitatea Centrului de Calcul al Universității din București (CCUB), AMC nr. 13-14, 1970 
  • Trebuia să descoperim o meserie nouă, să aflăm ce înseamnă “a programa la calculator”. Știam că vom avea un calculator; la IFA, calculatorul CIFA 3, care se construia pentru Centrul nostru de calcul. Ce trebuie să facă un matematician la un Centru de calcul ? Centrul de calcul a căutat, încă din 1963, să învețe pe alții Știința calculatoarelor.Gr. C. Moisil, extras din prefața la cartea Stelian Niculescu, “Ïnițiere în FORTRAN”, Editura Tehnică, 1972
   
Update: Academicianul Grigore C. Moisil, omagiat la 60 de ani de la înființarea secției „Mașini de Calcul” la Universitatea din București, 4 ianuarie 2019 https://www.unibuc.ro/2019/
 
Update: Omagierea acad. Grigore C. Moisil – 60 de ani de la înființarea secției “Mașini de Calcul” la Universitatea din București, 6 ianuarie 2019 http://www.edumanager.ro

În anul univ. 1960/1961 acad. GRIGORE C. MOISIL (10 ian. 1906-21 mai 1973) a înființat secția “Mașini de Calcul” la Facultatea de Matematică și Fizică din cadrul Universității din București, după ce în anul 1959/1960 se înființase secția “Statistică și Calcul”. În anul următor, această secție s-a separat în specializările “Statistică“ și “Mașini de Calcul”. Aceste specializări erau urmate de studenți în ultimii doi ani de studii (în acea vreme studiilor la matematică durau 5 ani).

Vor fi prezenți invitați de onoare, oameni care l-au cunoscut pe acad. Grigore C. Moisil. Se vor face prezentări audio-video care să reflecte personalitatea profesorului Grigore C. Moisil, vizionarul care a introdus informatica în România. De asemenea, se va face o prezentare a lucrării "Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact. Oameni, organizații, evenimente, rezultate și tehnologii", ce este în curs de elaborare pentru publicare. 

Invitați de onoare, oameni care l-au cunoscut pe acad. Grigore C. Moisil:
    • Prof. dr. Ioana MOISIL, Prof. dr. Stelian NICULESCU, Dr. Dan FARCAȘ, Prof. dr. Vasile BALTAC, Prof. dr. Afrodita IORGULESCU, Prof. dr. Eufrosina OTLĂCAN, Prof. dr. Nicolae POPOVICIU, Prof. dr. Radu HOMESCU, Prof. dr. Eduard RĂDĂCEANU.
    • Prof. dr. Dragoș VAIDA, Prof. dr. Ion VĂDUVA, Prof. dr. Constantin P. POPOVICI, Acad. Gheorghe PĂUN, Prof. dr. Ioan TOMESCU, Prof. dr. Sergiu RUDEANU, Prof. dr. Ioan CUCULESCU, Prof. dr. George DINCĂ, Prof. dr. Virgil CĂZĂNESCU, Prof. dr. Adrian ATANASIU, Prof. dr. Horia GEORGESCU, Prof. dr. Ileana POPESCU, Prof. dr. Denis ENĂCHESCU, Prof. dr. Tudor BĂLĂNESCU, Prof. dr. Liliana POPESCU, Prof. dr. Marin POPA, Mihail Cherciu, Matei BOGDAN, Maria LOVIN.

    Despre începuturile informaticii românești

    • În perioada 1948-1952 prof. Grigore C. Moisil (10 ian. 1906-21 mai 1973) ține câteva cursuri privind aplicațiile matematicii în cadrul Secției de Matematică a Academiei Române “Cursurilor de Ştiinţă şi Tehnică”, la Casa Oamenilor de Ştiinţă din Piaţa Lahovary București. Anul 1949/1950 - Ciclul 3: Metode matematice în tehnică, “Cercetările savantului sovietic Gavrilov asupra calculului schemelor mecanismelor”; Ciclul 7: Fizica modernă în serviciul matematicii, "Calculul schemelor mecanismelor automate". 
    • În anul 1954 prof. Gr. C. Moisil pune bazele secției „Mașini de calcul” prin cursul liber de „Teoria algebrică a mecanismelor automate” la Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București. 
    • În anul 1957 s-a finalizat construirea primul calculator românesc CIFA-1 de către colectivul condus de ing. Victor Toma, la Institutul de Fizică Atomică (IFA) Măgurele-București.
    • În anul univ. 1960/1961 acad. GRIGORE C. MOISIL a înființat secția “Mașini de Calcul” la Facultatea de Matematică și Fizică din cadrul Universității din București, după ce în anul 1959/1960 se înființase secția de “Statistică și Calcul”. În anul următor, această secție s-a separat în specializările “Statistică“ și “Mașini de Calcul”. Aceste specializări erau urmate de studenți în ultimii doi ani de studii (în acea vreme studiilor la matematică durau 5 ani).
    • În deceniul ‘60, România era considerată între primele țări din lume (după SUA, Anglia, URSS, Germania, Franţa, Japonia, Austria, Olanda, Italia, Danemarca) privind cercetările și eforturile pentru construirea calculatorului electronic.
    • În perioada 1961-1968 s-au construit următoarele calculatoare românești: MECIPT-1 (Mașina Electronică de Calcul a Institutului Politehnic Timișoara) – anul 1961, MECIPT-2 –anul 1965; DACICC-1 (Dispozitiv Automat de Calcul al Institutului de Calcul Cluj) – anul 1963, DACICC-200 – anul 1968.
    • În anul 1962 Gr. C. Moisil a înființat Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), care inițial a funcționat ca Laborator pe lângă Catedra de Algebră condusă de Gr. C. Moisil (Sursa: http://www.c3.cniv.ro/?q=2018/roinfo-apel).
    • În anul 1967 s-a înființat Catedra de „Teoria algebrică a mecanismelor automate” – după ce s-a desprins de Catedra de Algebră, condusă de Gr. C. Moisil, la Facultatea de Matematică-Mecanică – Universitatea din București.
    • În anul 1970 s-au înființat secții/specializări de Informatică în câteva universități din România (Bucureşti, Cluj, Iași, Timişoara). În anul 1970, la Facultatea de Matematică-Mecanică a fost concurs de admitere pentru specializarea Informatică. 
     
    ANEXĂ – Documentații și poze document
    1. Gr. C. Moisil, Activitatea Centrului de Calcul al Universității din București (CCUB), AMC nr. 13-14, 1970, http://c3.cniv.ro/?q=2018/restituiri  
    2. Dr. Pham Gia Duc, Istoria înființării și a dezvoltării științei calculatoarelor în R.S.R., Rezumatul tezei de doctorat, Centrul de multiplicare al Universității din București, 1972, http://c3.cniv.ro/?q=2018/duc  
    3. Gh. Păun (ed.), Moisil - 110, Editura Tiparg, Pitești, 2016  
    4. M. Vlada, Proiectul Romanian Informatics (ROINFO) - "Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact. Oameni, organizații, evenimente, rezultate și tehnologii", http://www.c3.cniv.ro/?q=2018/roinfo-apel, 2018 
     
    FOTOGRAFIE DOCUMENT: Anul 1968 – Constantin P. Popovici, Matei Bogdan, Nicolae Popoviciu, Maria Lovin (Roceric), Petre Preoteasa, Stelian Niculescu și Grigore C. Moisil la pupitrul consolei calculatorului IBM 360/30 de la CCUB (Centrul de Calcul al Universității din București), unitatea centrală (citirea și interpretarea unor rezultate)
     
    În imaginea de mai sus: Nicolae Țăndăreanu, Ioan Roșca, Adrian Atanasiu, Mihail Cherciu, Octavian Bâscă, Sorin Nițăa, Adrian Leu, Florin Paunescu, Diana Iorgulescu, Amalia Susoi, Elena Dragnea, Magdalena Holban, Maria Ioniță.

No comments: