Saturday, February 4, 2012

Profesor vs. Studenti

Inspiratia profesorului sau inspiratia studentului?

Zilele acestea m-am documentat despre un subiect privind teoria fractalilor, si mi-am amintit de un episod din anul 1992 cand am publicat o carte in 2 volume. In prefata cartii "Grafica pe calculator in limbajele PASCAL si C. Implementare si aplicatii", aparuta la Editura Tehnica in anul 1992, am indicat numele a doi studenti din anul IV de la Facultatea de Matematica ce au colaborat la elaborarea capitolului "Teoria fractalilor" (vol. II). Este vorba de studentii Silviu Brînzei si Marian Gîdea, primul de la Informatica, celalalt de la Matematica (cred Matematica-Mecanica).
Mi-am amintit ca prin anul '89 sau 1990 cand am condus laboratoare de informatica la anul II, la un astfel de laborator am ramas surprins sa vad o imagine fractala pe ecranul terminalului unui student (laboratoarele erau la parter conectate la un minicalculator Coral - de tip PDP/11M) . Cred ca este vorba de Silviu. L-am intrebat de unde stie de algoritmul de generare a structurilor fractale si daca a inteles ceva despre aceste structuri. Mi-a raspuns foarte convingator ca a elaborat programul dupa ce a colaborat si a discutat cu un coleg de la matematica, fiind vorba de Marian Gîdea. Din curiozitate am insistat si am aflat ca s-a inspirat din doua postere ce erau prezentate pe un panou din holul amf. Spiru Haret (Facultatea de Matematica) ce isi pastreaza aceeasi denumire si in prezent. Intr-adevar, erau afisate aceste postere si prezentau imagini fractale impreuna cu formule si ecuatii. I-am spus ca eu am prezentat acele postere cu gandul ca poate atrage atentia unor profesori sau unor studenti.  Posterele (cred ca erau doua!) le aveam de la profesorul Ion Vaduva pe care le-am rugat sa mi le imprumute cateva saptamani cu gandul sa le afisez. Posterele faceau parte dintr-un calendar al Societatii de Matematica din Germania.
Dupa acest episod, timp de cateva luni m-am documentat si am studiat tema "Teoria fractalilor". Ca rezultat al acestor studii si cercetari am dedicat un capitol intreg in cartea amintita mai sus (in acea vreme in Romania nu aparuse multe articole sau carti despre aceasta tema).
In prezent, Marian Gîdea este Professor of Mathematics Northeastern Illinois University, Chicago in domeniile: Dynamical Systems, Chaos Theory, Celestial Mechanics, and applications to mathematical physics, astrodynamics, mathematical biology, and financial mathematics, iar Silviu Brînzei este dezvoltator software in aceasta lume mare.

No comments: