Sunday, May 17, 2020

Informatica la FMI

SCRISOARE DESCHISĂ 
Către conducerea Facultății de Matematică și Informatică
Stimată Doamnă Decan, Prof. dr. IOANA LEUȘTEAN

Știind problemele complexe cu care se confruntă facultatea în această perioadă – timpul fiind foarte prețios, îmi permit să vă rețin atenția cu 2 probleme – sper eu importante pentru FMI, altfel îmi cer scuze încă de la început.

UPDATE: 18 mai 2020, S-a lansat în construcție noul site FMI https://fmi.unibuc.ro/


1. Informatica la FMI
Dacă un elev, student, un părinte etc. dorește să se informeze despre domeniul „Informatică” de pe site-ul facultății, va constata că Informatica a apărut la FMI în anul 2002, conform informațiilor de la categoria "Informatii generale – scurt istoric" : "Din 2002, aceasta se numeste Facultatea de Matematica si Informatica", de la adresa http://fmi.unibuc.ro/ro/prezentare/informatii_generale/ (Actualizat: 12 aprilie 2011). O scurtă observație : fiind un spațiu de interes public, textul din conținutul site-ului trebuie să conțină diacritice. De asemenea, nici în Broșura FMI elaborată în anul 2017 nu apar informații despre apariția și tradiția informaticii la FMI, http://fmi.unibuc.ro/ro/pdf/2017/admitere/licenta/Brosura_Licenta_Facultatea_de_Matematica_si_Informatica-2017-romana.pdf . Mai mult, la adresa http://fmi.unibuc.ro/ro/prezentare/istoric/ , apar următoarele titluri/subtitluri: Scurt istoric al facultatii - Prestigiul si traditia unei scoli: Facultatea de Matematica si Informatica - "Matematica" bucuresteana de-a lungul anilor (ultima actualizare: 11 martie 2003) , nimic despre apariția și tradiția informaticii la FMI.

Elevii, studenții și publicul larg, de ce să nu fie informați de site-ul FMI despre faptul că acad. Grigore C. Moisil (1906-1973), profesor la FMI nu este un simplu matematician, ci fondatorul informaticii românești, și că are contribuții importante în apariția și promovarea Informaticii în România, în construirea primului calculator românesc – prin colaborarea cu ing. Victor Toma de la IFA (în perioada 1955-1957, calculatorul CIFA 1)?

Pe scurt, principalele contibuții ale lui Moisil în promovarea informaticii și utilizarea calculatorului electronic în rezolvarea problemelor :
- În perioada 1953-1955 introduce la Facultate de Matematică și Fizică cursul liber „Teoria algebrică a mecanisnelor automate” la care participau studenți, profesori, cercetători, ingineri, socologi etc. La aceste activități Moisil a atras mai mulți colaboratori : Leon Livovschi, Constantin P. Popovici, Dragoș Vaida – deveniți profesori la Catedra de Informatică, Paul Constantinescu, Stelian Niculescu etc. Nu putem ignora faptul că în perioada 1953-1954, ROMÂNIA ocupa locul III în lume, după SUA și URSS, în activitatea de cercetare privind “Teoria circuitelor de comutație” – după nr. de articole (Gr. C. Moisil, Activitatea CCUB, revista AMC, Editura Tehnică, nr. 13-14, 1970) și că ROMÂNIA a fost a 8-a țară din lume ce a proiectat și a construit un calculator electronic (1957), și ceea de-a 11-a țară din lume, care a construit un calculator electronic cu tranzistoare (1963). Știu studenții ce înseamnă acronimul CCUB? Despre aceste informații pot confirma profesorii de informatică: Ion Văduva, Dragoș Vaida, Ioan Tomescu, Horia Georgescu, Adrian Atanasiu, Ileana Popescu etc.
- În anul univ. 1959/1960 Gr. C. Moisil introduce secția „Masini de Calcul”, în ultimii 2 ani de specializare (facultatea era de 5 ani în acea perioadă), secție ce a funcționat până în anul 1971, când a apărut secția de Informatică.
- În anul 1962 Gr. C. Moisil înființează Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB) la Facultatea de Matematică–Mecanică (inițial ca Laborator la Catedra de algebră pe care o conducea), ce a funcționat pană în anul 1993, când a fost desființat.

2. Proiectul ROINFO „Romanian Informatics” 2018-2020 

Fiind membru titular al CRIFST (Comitetul Român de Istoria şi Filosofia Ştiinţei şi Tehnicii), Academia Română, în primăvara anului 2018 am demarat proiectul ROINFO la care au trimis contribuții mulți autori (profesori, cercetători, ingineri, economiști etc.), abordarea generală a proiectului fiind studii și cercetări privind apariția și dezvoltarea domeniului „Computing” (harware și software) în România. Primele rezultate au fost obținute prin publicarea primelor 2 volume în anul 2019 (vol. I cap. 1, vol. II – cap. 2) – aceste volume au fost donate și Bibliotecii FMI (http://c3.cniv.ro/?q=2018/iir , "Fenomenul" informaticii românești - secvențe cu explicații - http://c3.cniv.ro/?q=2018/restituiri ).
În cadrul proiectului ROINFO, în 9 ian. 2019, în amf. S. Haret am organizat o întâlnire pentru „Omagierea lui Gr. C. Moisil”, la care a participat un numeros public. De asemenea, în 26 sept. 2019, în amf. S. Haret am organizat lansarea celor 2 volume publicate. La ambele evenimente a fost prezent și domnul Decan conf. dr. Radu Gramatovici (http://www.c3.cniv.ro/?q=2019/roinfo-2019).
Recent, au fost finalizate și pregătite pentru publicare vol. III (cap. 3-6) și vol. IV (cap. 7-10) ce întregesc finalizarea unor studii privind „fenomenul” informaticii românești, și astfel se poate afirma că a fost „descifrat” modul de apariție și dezvoltare a informaticii românești (http://www.c3.cniv.ro/?q=2020/roinfo-2020).

Observații finale: 
- Prin consultarea site-ului UBB Cluj-Napoca, Facultatea de Matematică și Informatică, am găsit descrierea „Facultatea de Matematică şi Informatică – rol fundamental în dezvoltarea informaticii şi industriei software din România”, http://www.cs.ubbcluj.ro/facultatea-de-matematica-si-informatica-rol-fundamental-in-dezvoltariea-informaticii-si-industriei-software-din-romania/; de asemenea, am aflat de anunțul „Profesorul Grigor Moldovan inclus în volumul Istoria Informaticii românești” - http://www.cs.ubbcluj.ro/profesorul-grigor-moldovan-inclus-in-volumul-istoria-informaticii-romanesti/
- Probabil că va veni vremea când studenții de la informatică vor avea nevoie de un Curs de „Istoria informaticii”.
Vă rugăm să anunțați pe site-ul FMI recentele rezultate ale proiectului ROINFO (vol. III și IV), după consultarea textului trimis ca atașat la mesajul primit.
Aștept răspunsul dvs.

Cu toată stima, Marin Vlada, 27 aprilie 2020

Noi rezultate obținute în cadrul proiectului ROINFO „Romanian Informatics”: “descifrarea” fenomenului informaticii românești 

Motto: „Calculul, în toată generalitatea sa, este una dintre competenţele umane fundamentale, ne naştem cu această predispoziţie. A fost nevoie de un efort istoric pentru a se realiza o analiză moleculară a calculului uman în componentele sale ireductibile, efort care a culminat prin rezultatul britanicului Alan Turing în urmă cu 80 de ani, prin ceea ce ştiinţa desemnează cu sintagma maşina Turing şi care a prefaţat calculatorul electronic pe bază de program realizat de John von Neumann şi echipa sa în 1948. În mod inadmisibil, acest itinerar, care realizează trecerea de la calculul tradiţional, numeric, la calculul calitativ, cu entităţi de natură abstractă, nespecificată, lipseşte din programa şcolară.” Acad. Solomon Marcus (1925-2016).

Pe plan mondial, Informatica și IT&C (Tehnologia Informației și a Comunicațiilor) – Computing, sunt domeniile cu cele mai spectaculoase evoluții în ultimii 80-85 de ani, prin impactul pe care l-au avut asupra celorlalte domenii științifice, tehnice, economice, sociale etc., asupra societății omenești, în general.
Azi, ne întrebăm dacă tinerii au posibilitatea să afle despre eforturile și rolul oamenilor de știintă din Romănia în acest efort internațional, încă de la începutul apariției Informaticii și utilizării calculatoarelor electronice în lume. Foarte rar găsim astfel de aspecte în manualele școlare sau în cursurile universitare, după cum observa acad. Solomon Marcus.

După scrierea și publicarea primelor două volume, în anul 2019, pentru proiectul ROINFO „Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact”, s-au desprins concluzii importante privind înțelegerea fenomenului informaticii românești. Astfel, se poate afirma cu tărie și cu convingere că, România trebuie să fie mândră de eforturile și de contribuțiile importante ale oamenilor de știință, profesori, cercetători, ingineri etc., în apariția și dezvoltarea informaticii din România. În studiul privind apariția și dezvoltarea informaticii românești se poate constata că oamenii de știință români (matematicieni, ingineri, fizicieni, economiști, sociologi, lingvişti, logicieni etc.) în frunte cu Grigore C. Moisil, Tiberiu Popoviciu, Mihai Drăgănescu, Tudor Tănăsescu etc., au influențat și determinat conducerea României de atunci, să realizeze repede că este nevoie de utilizarea calculatoarelor electronice în economie și în toate activitățile societății românești. De remarcat, este faptul că, în acei ani, în domeniul construirii și utilizării de calculatoare electronice, deciziile erau luate de jos în sus – în regimul politic de atunci, de regulă era invers - iar, uneori aceste decizii nu toate erau bune.

Recent, au fost finalizate și pregătite pentru publicare vol. III (cap. 3-6) și IV (cap. 7-10) ce întregesc finalizarea unor studii privind „fenomenul” informaticii românești, și astfel se poate afirma că a fost „descifrat” modul de apariție și dezvoltare a informaticii românești. Ideea scrierii unei istorii a informaticii românești nu a apărut dintr-o dată. La fel cum în natură fenomenele și procesele ce se desfășoară au nevoie de condiții și de timp pentru a apărea și a se exercita prin funcțiile lor, tot așa și conceperea și elaborarea unei istorii a informaticii românești a avut nevoie de timp și de unele condiții pentru:
• înțelegera multiplelor și diverselor etape în apariția și dezvoltarea conceptului de Computing (= tehnică de calcul; metode și tehnici, echipamnete etc.– hardware și software); • testarea și utilizarea metodelor de rezolvare a problemelor folosind calculatorul, înțelegerea rolului și impactului informaticii teoretice în dezvoltarea științei și tehnologiei informației (IT);
• necesitatea utilizării facilităților oferite de calculator în dezvoltarera societății omenești, necesitatea utilizării calculatorului în toate domeniile de activitate pentru eficiența și optimizarea activităților;
• necesitatea utilizării noilor tehnologii oferite de calculator în sistemul educațional, utilizarea calculatorului în domeniul descoperirilor și cercetărilor din știință și tehnică etc.

Volumul III (Computing: Apariție și dezvoltare) cuprinde, în continuare, 4 capitole (cap. 3-6): 3. Dezvoltarea industriei de calculatoare în România; 4. Grigore C. Moisil-Computer Pionieer, fondatorul informaticii în România; 5. Solomon Marcus, o viață dedicată matematicii și informaticii: 6. Pionierii informaticii românești – Universitatea din București.

Volumul IV (Computing: Dezvoltare și impact) cuprinde, în continuare, 4 capitole (cap. 7-10): 7. Pionierii informaticii românești – Oameni și instituții; 8. Dezvoltarea și impactul informaticii în România; 9. Informatica și Cibernetica la Academia de Studii Economice (ASE); 10. Istoria informatizării în mediul preuniversitar românesc 1985-2018.

Spre exemplu, în volumul III, cap. 6 sunt prezentați pionieri ai informaticii românești de la Facultatea de Matematică (inclusiv cercetători/programatori de la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), fondat de Grigore C. Moisil, în anul 1962), Universitatea din București:

1. Leon Livovschi, un pionier al informaticii românești și colaborator apropiat al acad. Gr. C. Moisil
2. Constantin P. Popovici, colaborator al acad. Gr. C. Moisil și unul din primii profesori de informatică
3. Stelian Niculescu, unul din primii informaticieni români
4. Dragoș Vaida: matematica și informatica, în consonanță
5. Ion Văduva, dezvoltator al CCUB fondat de Gr. C. Moisil, un inițiator și dezvoltator de cercetări în simularea stochastică
6. Sergiu Rudeanu, un teoretician în algebră universală, algebră booleană, programarea pseudo-booleană
7. Un discipol al lui Gr. C. Moisil: Luminiţa State
8. Octavian Bâscă, un pionier al informaticii românești
9. Nicolae Țăndăreanu, un pionier al informaticii românești
10. Emil N. Perjeriu, destinul unui geometru informatician
11. Ioan Tomescu, creator al școlii românești de teoria grafurilor
12. Virgil Emil Căzănescu, un teoretician al fundamentelor informaticii
13. Nicolae Popoviciu, matematician, un pionier al informaticii românești
14. Gheorghe Păun, un matematician-informatician inițiator al modelului de Membrane Computing: P systems
15. Cristian Calude, un discipol al acad. Solomon Marcus cu contribuții în teoria algoritmică a informației și calcul cuantic
16. Horia Georgescu, promotor al limbajelor și tehnicilor de programare
17. Adrian Atanasiu, un teoretician al limbajelor formale, criptografiei formale și prelucrării limbajului natural
18. George Georgescu, un profesor de logici fuzzy și de teoria combinatorică
19. Alexandru Mateescu, un matematician al limbajele formale și al structurilor matematice discrete 20. Ileana Popescu, un formator al generațiilor de informaticieni
21. Tudor Bălănescu, Șerban Gavrilă, Marian Gheorghe, Radu Nicolescu, Liviu Sofonea: abordare pragmatică și formalizată a metodologiilor de programare
22. Ioan Roșca, un matematician expert în metode numerice și metoda elementului finit
23. Denis Enăchescu, un informatician expert în metoda Monte Carlo, Data Mining și Inteligența Articială
24. Anton Bătătorescu, un informatician expert în statistică și cercetări operaționale
25. Ștefan Ștefănescu, un informatician specialist în modele statistice, algoritmi și prelucrări de date 26. Marin Popa, un matematician expert în rețele Petri și rețele de calculatoare, formator al generațiilor de informaticieni
27. Rodica Ceterchi, un matematician al limbajelor formale, teoriei categoriilor și al algebrelor universale
28. Marin Vlada, un informatician expert în Grafica pe calculator, Inteligența artificială și tehnologii e-Learning
29. Ileana Streinu, un matematician-informatician cu cercetări în Inteligența artificială și în geometria computațională
30. Mihaela Malița, un informatician al inteligenței artificiale și al tehnologiilor
31. Monica Tătărâm, un formator al generațiilor de informaticieni
32. Matei Bogdan, inginer-informatician, formator al generațiilor de informaticieni
33. Maria Lovin, inginer-informatician, pionier al informaticii românești
34. Victorina Panaite, matematician-informatician, pionier al informaticii românești
35. Dorin Panaite, inginer-informatician, pionier al informaticii românești
36. Elena-Liliana Popescu, un formator al generațiilor de informaticieni
37. Mihail Cherciu, un formator al generațiilor de informaticieni
38. Paul Radovici-Mărculescu, matematician–informatician
39. Mircea Adam, un formator al generațiilor de informaticieni
40. Rodica-Florentina Niculescu, matematician-informatician
41. Gheorghe Petrescu, matematician-informatician
42. Petre Preoteasa, matematician-informatician
43. Constantina Ioan, matematician-informatician

În volumul IV, cap. 8 “Dezvoltarea și impactul informaticii în România” descrie multe instituții din România ce au avut un aport în dezvoltarea informaticii și IT în România:

Instituții: Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), Centrul de perfecționare a cadrelor de conducere din întreprinderi (CEPECA), Institutul de Tehnică de calcul (ITC), Institutul Central de Informatică (ICI), Institutul de Calcul Cluj-Napoca, Centrul de Calcul al Universității “Babeș-Bolyai” şi Școala de informatică din Cluj-Napoca, Institutul de Cercetări pentru Inteligenţă Artificială “Mihai Drăgănescu” (ICIA).

Centrele Teritoriale de Calcul Electronic (CTCE): Perioada de informatizare a României (1965-1980), Despre produse informatice realizate la un Centru Teritorial de Calcul Electronic, Centrul Teritorial de Calcul Electronic Sibiu (CTCE) / Soft Aplicativ şi Servicii (SAS) Sibiu, Centrul Teritorial de Calcul Electronic Piatra Neamț (CTCE), Centrul Teritorial de Calcul Electronic Brăila (CTCE)/Societatea de servicii informatice Brăila - S.A., Centrul Teritorial de Calcul Electronic Alba Iuliai (CTCE)/SSI Alba Iulia, Centrul Teritorial de Calcul Electronic Iași (CTCE)/Sinta Iași

Informatica și IT în domeniile tehnic, economic și social: Centrul de Informatică și Organizare al Municipiului București (CINOR), Alfa Software Cluj-Napoca, Centrul de pregătire în informatică (CPI) Bucureşti, Cometa București, CRIsoft Brașov, SOFTWIN Group București, Compania SIVECO Romănia București, Asociația Română pentru Industria Electronică și Software (ARIES), InfoTim (CTCE)/ETA2U Timișoara, Romsym Data București, Societatea Națională de Informatică (Softlead), Firma Advanced Technology Systems (AYS) Târgoviște, BITsoftware Brașov, Softeh Plus București, Else Digital Solutions București, TotalSoft București, Prosoft Solutions (PSS) București, Indaco Systems București, AttoSOFT Galați, Nexus Media Iași, Infomedia Pro București, Integrisoft București, Asociația Patronală a Industriei Românești de Software și Servicii (ANIS);

Alte firme de informatică și IT: AMBO, ARI-Studio, AROBS, Artia Soft, Atlas Systems, AuraPortal, Avira, Axes Software, Axiologic SaaS, Axsys Romania, BrainLabs Media, Business Logic Software, BusinessView Software, CIEL România, Computaris, CS Vision, eMAG, Magister Software, RADCOM, Romanian Software, SAS GRUP, ScribSoftware, Senior Software, SETRIO, ZITEC.

Mai multe informații la adresa http://www.c3.cniv.ro/?q=2020/roinfo-2020

No comments: