Wednesday, October 31, 2018

Premieră la CNIV 2018 venită de la Chișinău

Software pentru elaborarea manualelor digitale de generația 2.0 de Conf. univ. dr. Nicolae Balmuș de la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău
  • Participanții la lucrările CNIV 2018 de la Alba Iulia au avut ocazia să asiste la o premieră în România venită de la Chișinău. Conf. univ. dr. Nicolae Balmuș de la Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău și-a prezentat produsul software pentru elaborarea manualelor digitale de generația 2.0. Ideea principală a fost de implementare și de promovare a unei concepții noi în realizarea manualelor digitale interactive (MDI)
    prin personalizarea de către utilizatorul final (profesor sau elev) a conținuturilor interactive și statice incluse în manualul tipărit în format pdf. Utilizatorul (profesor sau elev) care realizează personalizarea nu trebuie sa aiba cunoștințe avansate de programare. 
  • Se pornește de la varianta PDF a manualului tipărit în baza căreia se generează fundalul. Produsul software permite includerea resurselor digitale de diverse tipuri: audio, video, imagini, documente (doc, pdf, ppt etc.),
    teste de concepție proprie și realizate cu diverse software specializate (HotPotatoes, Testmoz etc.). Resursele MDI sunt de două tipuri: statice în paginile manualului și dinamice pe câmpuri. Utilizatorul de tip administrator (profesorul) poate modifica ambele tipuri de resurse. Elevul are dreptul să modifice doar resursele dinamice. Pentru personalizare există software Flip PDF Profesional (descărcare FlipPDF, http://ro.flipbuilder.com/flip-pdf-pro/index.html) cu ajutorul căruia utilizatorul poate crea cărți electronice cu efect „flip” de întoarcere a paginilor și o gamă largă de interactivități multimedia (clipuri audio/video, texte, forme, albume cu imagini, aplicații Flash, clipuri YouTube și link-uri Web). 
Produsul Software a fost proiectat și implementat în mediul de programare vizuală Delphi 10 Seattle. Prin compilare pot fi realizate forme executabile Windows 32 și 64 biți, iOS, OS2 și Android. Manualul a fost testat pe calculatoare PC (Windows 8, procesor 1.7 GHz, memorie RAM 4GB).

No comments: