Wednesday, March 4, 2015

Acad. Solomon Marcus la 90 de ani

Academia Româna, 4 martie 2015 - Sesiunea omagială „Solomon Marcus - 90 de ani"
Discursul acad. Solomon Marcus (video): www.acad.ro

- cuvântul cheie: "Proiect" ; "SĂ AI PROIECTE!"
- Semnal de alarmă: "Lăsați tineretul să-și spună cuvântul!"
- OMUL! Pentru Solomon Marcus, o continuă mirare!
- “Pentru tot răul din societate, atunci când stai să îl analizezi şi să mergi la rădăcină, ajungi la păcate ale educaţiei"

-“Situaţia actuală în domeniul educaţiei şi învăţământului este disperată. Bântuie depresia şi stresul exact în populaţia cea mai avansată a elevilor de nota zece. Această populaţie de adolescenţi şi de tineri, mă refer la cei de gimnaziu până la ultimele clase de liceu, este o populaţie pe care nimeni nu o ascultă, nu are dreptul la cuvânt, la nicio dezbatere probleme de educaţie nu sunt chemaţi”.
Sursa: http://www.oranoua.ro/
-"Dacă în şcoala primară educaţia trebuie să pună accent pe ceea ce dobândim prin observaţie şi intuiţie, de la gimnaziu trebuie să ocupe un loc tot mai important înţelegerea raţională, intelectuală. Din păcate nu se respectă decât parţial acest lucru elementar."
-" Trebuie să existe o corespondenţă între marile transformări din istorie şi cele la nivel de individ. De pildă, cu Pitagora ştiinţa a trăit trecerea de la educaţia de natură empirică, cea babyloniană, dinainte de vechii greci şi educaţia care începe cu vechii greci, cu Pitagora, ei inventează teorema, deci ceea ce se bazează pe raţiune. Când trăieşte copilul acest moment ? La gimnaziu. O altă mutaţie istorică – secolul XVII – când limbajul ştiinţific capătă o formulă artificială – cu formule, cu simboluri cu ecuaţii etc. Când trăieşte copilul acest moment ? Tot la gimnaziu. Atunci nu se mai calculează doar cu cifre, ci şi cu litere. Ei, aceste momente cruciale trebuiau să fie sublinitate în educaţie în conformitate cu natura lor revoluţionară. NU se întâmplă acum."

Referințe: S. Marcus - http://radioiasi.ro

No comments: