Monday, August 2, 2010

Statuile vs. Universitatea din Bucureşti

Update: 21 sept. 2011 - Istoria statuilor de la Universitate - http://media.unibuc.ro/

NOTA: sept.2011 - statuile sunt temporar "EXILATE" in Parcul Izvor (a se vedea a 4-a imagine de mai jos).

Update: 27 nov. 2010 - 40 de SCHELETE UMANE au fost descoperite în PIAŢA UNIVERSITĂŢII (http://www.gandul.info)
... până în prezent au fost descoperite 40 de schelete. Era cunoscut faptul că în zona Universităţii au fost două biserici din secolele XVI şi XVII, precum şi vestigii de la Academia Domnească de la Mănăstirea "Sfântul Sava". Şeful Secţiei de Arheologie de la Muzeul Municipiului Bucureşti, Gheorghe Mănucu
- http://www.adevarul.ro

1. Cele 4 statui de langa UB
Statuia lui Mihai Viteazul vegheaza Universitatea din Bucuresti de 146 de ani. Aceasta se afla (a treia in ordine de la vest catre est) alaturi de celelalte trei statui (statuia este un simbol al Unirii Principatelor si a fost dezvelita pe 8 noiembrie 1864):
- Spiru Haret, reformatorul invatamantului romanesc de la sfarsitul secolului al XIX-lea; statuia a fost amplasata in acest loc in anul 1936;
- Gheorghe Lazar, fondatorul primei scoli in limba romana din Bucuresti; statuia a fost asezata langa statuia lui Mihai Viteazul, in anul 1886;
- Ion Heliade Radulescu, fondatorul Academiei Romane; statuia a fost amplasata in acest loc, in anul 1881.

In aceasta perioada cele 2 statui (Mihai Viteazul si Ion Heliade Radulescu) se consolideaza deoarece, se pare ca vor fi mutate temporar in parcul Izvor: "24 iunie - Astazi a inceput mutarea statuilor din zona Universitate si pregatirea santierului viitoarei parcari subterane din zona. Lucrarile vor dura 14-16 luni iar parcarea va fi administrata in colaboarare cu constructorii." (www.gandul.info). In imaginile alaturate se vede cum trecea tramvaiul pe bulevardul de la universitate. De asemenea, din documentare am aflat ca la rondul de la universitate a fost o statuie mare a lui I. C. Bratianu: "Bratianu in Piata Universitatii", demolata dupa anul 1948. Veti avea si imagini de epoca la adresa referita.
Update: sept.2011 - statuile sunt temporar in Parcul Izvor.

Ref. 1 ptr. statuie: http://wikimapia.org/p/00/00/68/95/00_big.jpg
Ref. 2: http://wikimapia.org/p/00/00/81/64/69_big.jpg
Ref. 3: http://wikimapia.org/p/00/00/69/79/19_big.jpg

2. Universitatea din Bucureşti

- Universitatea din Bucureşti: Deviza Virtute et Sapientia la 146 de ani (www.unibuc.ro)

Despre inceput, organizare si construirea cladirii UB (Palatul Universitatii)

Universitatea îşi are originea în vechea Academie Domnească de la Mănăstirea Sfântul Sava, întemeiată cu trei secole în urmă de către domnitorul Constantin Brâncoveanu. Proiectul realizării unei „Academii“ a fost aprobat de Alexandru D. Ghica în septembrie 1857, iar la scurt timp a fost pusă piatra de temelie a Universităţii. Şantierul a fost condus de Alexandru Orescu (1817-1894), unul dintre reprezentanţii clasicismului în arhitectură (rector al UB între 1885 şi 1889).

Organizare si management

La începutul secolului al 19-lea, după 1817, Mănăstirea Sfântul Sava a găzduit Colegiul Sf. Sava, prima facultate cu predare în limba română. Predarea în limba franceză a durat pentru un scurt timp în anul 1847, dar Revoluţia din 1848 a reintrodus limba română. Deoarece în vremea aceea nu exista o distincţie clară între şcoala secundară (liceu) şi facultate, acest colegiu reprezenta ambele niveluri. Universitatea a fost întemeiată ca şcoală superioară în anul 1864, la patru ani după întemeierea Universităţii Iaşi, in anul 1860, prima universitate română modernă. In anul 1864, la infiintare UB includea facultăţile de Drept, Ştiinţe, Litere şi Filozofie. Primul doctorat a fost acordat în 1873 de către Facultatea de Farmacie. Universitatea a cunoscut "realizari importante" între cele două războaie mondiale. Atunci s-au obtinut rezultate remarcabile datorită înaltei pregătiri a profesorilor şi numărului de studenţi (15.700), fiind una dintre cele mai mari universităţi, alături de Universitatea "Columbia" din New York, Universitatea din Paris, Universitatea din Londra şi Universitatea New York.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat decretul de înfiinţare la 16 iulie 1864, iar Universitatea a fost dată în folosinţă completă la 14 decembrie 1869.

Universitatea a fost realizată abia după ce profesorul de drept Gheorghe Costa-Foru a petrecut şase luni în Europa pentru a cerceta cum funcţionează învăţământul superior. Pe baza examinărilor făcute, profesorul a publicat lucrarea „Studii asupra instrucţiunii publice în unele din statele cele mai înaintate ale Europei“.
Ulterior, a apărut şi Legea instrucţiunii publice din 1864, care reglementa organizarea şi desfăşurarea învăţământului în ţara noastră. Legea preciza desfiinţarea sistemului colegial şi separarea definitivă a învăţământului mediu de cel superior, prin înfiinţarea Universităţii. Era atunci cea mai înaltă instituţie de învăţământ a ţării. Încă de la 1864 s-a stabilit că Universitatea era condusă de un rector, iar facultăţile, de decani, dar şi că recrutarea cadrelor didactice se face prin concurs.
Printre marii dascăli care au activat la catedrele UB se numără Carol Davila, Victor Babeş, Spiru Haret, Gh. Ţiteica, Simion Mehedinţi, Dimitrie Onciul, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Nicolae Iorga, Nicolae Titulescu, Gheorghe Mihoc.
- Personalităţi care au fost membri ai Universităţii din Bucureşti (www.unibuc.ro).
Ref.: http://www.infonews.ro/art_113111_Social-Universitatea_Bucure&

Lungul drum al construirii cladirii UB

Clădirea a fost ridicată în urma unei competiţii, în timpul căreia au fost analizate mai multe oferte. Câştigătorul acestei competiţii a adus 70 de constructori austrieci. Piatra şi marmura au fost aduse peste Dunăre de la Pesta (regiune a capitalei Ungariei, Budapesta) la Giurgiu, iar apoi cu trăsurile la Bucureşti, deoarece calea ferată dinspre Bucureşti spre Giurgiu - portul Dunării - a fost construită abia în 1869. Din cauza lipsei de resurse financiare, clădirea a fost inaugurată după doisprezece ani, în anul 1869. Clădirea de atunci avea două etaje (a se vedea imaginea de mai sus) şi era constituită numai din aripa, care se întinde până pe B-dul Carol. Faţada are un peristil cu stâlpi în stil ionic şi reliefuri realizate de Karl Storck. Din nefericire, în timpul bombardamentelor aeriene din 1944, lucrările lui Karl Storck au fost distruse. La început, edificiul găzduia şi alte instituţii, cum ar fi Senatul, Academia Română, Biblioteca Centrală, Muzeul Istoric, Şcoala de Arte ş.a. Celelalte aripi au fost cunstruite sub coordonarea lui Nicolae Ghica - Budeşti între anii 1912 - 1926. între secolul al 17 -lea şi prima decadă a secolului al 19-lea, chiar pe locul unde esta astăzi Piaţa Universităţii, se aflau clădirile şi grădina mănăstirii Sfântul Sava. Acolo a funcţionat " Şcoala înaltei Societăţi ", care a devenit în 1709 "Academia Domnească", întemeiată de Constantin Brâncuşi.

Cladirea este o constructie in stil neoclasic al arhitectului Alexandru Orescu. Constructia a inceput in anul 1857, in timpul caimacamiei lui Alexandru Ghica si a luat sfarsit abia in anul 1869, in timpul domniei lui Carol I. In acelasi an, mai precis pe 14 Decembrie 1869 a avut loc si inaugurarea cladirii UB. Clădirea a fost gândită în stil neoclasic, cu decoraţiuni şi coloane. Construirea viitorului sediu al celei mai mari universităţi din România, Universitatea Bucureşti, a început în data de 10 octombrie 1857, după planurile arhitectului Alexandru Orescu. Împodobirea exterioară a palatului a fost realizată de către Karl Storck. Acesta a întocmit în stil clasic relieful de pe frontonul central al palatului, din piatră de Rusciuc. Relieful, distrus la numai 80 de ani de la construcţia sa, în timpul bombordamentelor aeriene din 1944 (partea din mijloc, unde in prezent este cladirea Facultatii de Istorie).
Restul cladirilor (Facultatile de Litere si Filosofie, Teologie, Farmacie, Stiinte si birourile Rectoratului; actualele amfiteatre de la Facultatea de Chimie sunt denumite prin R1, R2, respectiv R3, unde "R" vine de la "Rectorat") care completeaza Palatul Universitatii au fost incepute in 1912 si terminate in 1926. Principalul responsabil de arhitectura acestora este N. Ghica-Budesti.
Anii 1934 - 1936: Construirea Palatului Facultăţii de Drept. (de langa Opera Romana ; cladirea actuala a Operei Romane a fost ridicata in 1953, dupa planurile arhitectului Octav Doicescu.)

Ref.: http://wikimapia.org/p/00/00/24/59/14_big.jpg

Cladirea UB este protejata prin lege, de aceea orice renovare sau modificare trebuie sa aiba aprobarile necesare. Imi amintesc ca prin anul 1973 cand am avut examen de admitere la Facultatea de Matematica, erau schele ridicate pe partea bulevardului unde se afla cele 4 statui. In prezent, pe partea cladirii Facultatii de Chimie se afla schele deoarece de mai multi ani (din anul 2007, se pare) se inlocuieste acoperisul. Lucrarea este aproape de sfarsit. Poate mai dureaza 1 an. O alta lucrare mare a fost consolidarea corpului de cladire al Facultatii de Chimie care a inceput in anul 1998 si s-a terminat in anul 2002. Zidurile fiind din caramida, stiu ca au fost "imbracate" cu un strat gros de beton. Cu aceasta ocazie au fost consolidate si cele 3 amfitreate mari: R1, R2, si R3. Astazi, mai multe facultati din UB le utilizeaza la admitere sau in timpul activitatilor didactice. Corpul Facultatii de Matematica si Informatica nu s-a consolidat, probabil este rezistent la cutremur (in anul 1990 am prins un cutremur cand eram chiar la etajul al IV-lea).


No comments: