Motto: Învață prin înțelegere, nu prin memorare!
Matematica este percepută de elevi și studenți ca fiind o disciplină abstractă, teoretică, fără utilitate, “aridă”, stresantă, plictisitoare etc. Cauzele sunt multiple: conținutul programelor analitice, conținutul manualelor, tipul aplicațiilor și problemelor, tipul metodelor pedagogice în predare, experiența profesională a profesorilor, lipsa îmbunătățirii metodelor de predare-învățare etc. Cu tot respectul pentru profesorii de matematică, dar: cine elaborează programele analitice? cine elaborează manualele? cine predă matematica? Profesorii de matematică. Prin urmare, vina este a profesorilor de matematică. Există și excepții, deoarece există profesori de matematică cu vocație și foarte responsabili de profesia de dascăl. La toate acestea se adaugă legislația în domeniul învățământului, constituirea comisiei de matematică la nivelul ministerului de resort, aprobarea manualelor, rolul inspectoratelor școlare, sarcini administrative și birocratice cerute cadrelor didactice etc. Elevii nu au nicio vină!
Strategii de învățare
"Un profesor bun ar trebui să îi învețe pe elevi nu numai conținutul, ci și strategia de învățare cea mai eficientă pentru disciplina aceea" afirmă profesorul Mircea Miclea. Există cel puțin două strategii: „Prima strategie este de a învăța nu numai ceea ce ai de învățat pentru examen, ci să citești multe lucruri colaterale. Și atunci conținutul pe care tu trebuie să-l reproduci la examen se asociază cu alte lecturi și atunci toate aceste asocieri sunt niște „triggere”, niște amorse care te ajută să-ți reamintești conținutul pe care l-ai învățat; A două strategie este aceea de a învăța gradual, de a învăța nu în campanie, nu „heirupist”, ci de a învăța pe o perioadă mai lungă de timp, câte o parte din ceea ce ai de învățat”. Mai completăm și noi cu o a treia strategie de învățare: poți învăța multe din răspunsurile la întrebările pe care le pui, de aceea profesorul - chiar la predare, trebuie să realizeze un dialog cu elevii, să-i îndemne să adreseze întrebări (nu doar sa fie întrebați de profesor!) pentru ca înțelegerea despre ceea ce se predă sa fie corectă/profundă și nu superficială. Câți profesori au această atitudine?
O a patra strategie de învățare este funcție de modul de concepere a conținutului unui manual. Un neajuns major, chiar o abordare greșită a prezentărilor din manuale privind conceptele și unele metode, este faptul că se face o abordare teoretică a acestora fără să fie precedate de o „poveste” așa cum recomanda acad. Solomon Marcus, prin care să se prezinte cum a apărut acel concept, pentru ce a fost inventat și tipurile de probleme ce pot fi rezolvate prin utilizarea acelui concept sau metodă. Prin urmare, nu se începe cu prezentarea teoretică a conceptului/metodei, ci cu tipurile de probleme ce trebuie rezolvare pentru a se ajunge la concluzia că este nevoie de conceptul/metoda în discuție pentru a rezolva problemele descrise. Astfel, elevul va înțelege utilizatea prezentării conceptului/metodei în rezolvarea problemei, și nu o prezentare teoretică a unor cunoștințe, pentru care elevul nu vede utilitatea. În practica predării, profesorul procedează invers. De ce? Acest fapt este un argument că nu elevii sunt de vină!
Natura și lumea noastră sunt complexe prin straturile de evoluție. Dacă se înțelege fiecare strat de evoluție, atunci se pot înțelege sistemele complexe ce argumentează natura și lumea noastră. Prețul pentru căutarea acestei înțelegeri este că studiul/cercetarea să se realizeze prin îndoieli și incertitudini. Acest studiu/cercetare necesită un mare efort de muncă, practică și gândire continuă.
Exemplu din matematică: conceptul de derivată a unei funcții
Motto: “Orice știință care nu se dizolvă în aplicații practice este o știință infirmă, și inutilă. Marile invenții au fost făcute de savanți care erau în același timp erudiți. Cu simple incursiuni nu se poate reuși mare lucru. Trebuie atacat pe un front larg. Numai într-o asemenea manieră se va putea produce o străpungere mai importantă în frontul inamic al necunoscutului.” Dr. Ștefan Odobleja (1902-1978), Părintele ciberneticii generale, membru post-mortem al Academiei Române.
"Povestea": Derivata este modelarea vitezei unui mobil. Conceptul de derivată a fost inventat de un fizician. Povestea este legată de rezolvarea unor probleme din fizică. Fizicianul englez Issac Newton (1643 – 1727) a fost primul care a demonstrat că legile naturii guvernează atât mișcarea globului terestru, cât și a altor corpuri cerești, intuind că orbitele pot fi nu numai eliptice, dar și hiperbolice sau parabolice. Tot el a arătat că lumina albă este o lumină compusă din radiații monocromatice. Înainte de Newton, mişcarea rectilinie uniform variată a foat studiată de Galileo Galilei (1564 – 1642) prin ecuaţia de mişcare în linie dreaptă cu accelerație constantă. Newton a inventat conceptul de limită, cel de derivată și cel de integrală. Alături de matematicianul german Gottfried Wilhelm von Leibniz (1642-1716) este fondatorul calculului diferențial și integral. Cei doi au ajuns, în mod inevitabil la crearea acestui domeniu al matematicii pe două căi foarte diferite. Leibniz a pornit de la soluționarea matematică a nedeterminărilor "clasice" din matematică, iar Newton a plecat de la definirea corectă a vitezei și accelerației, ca variații ale vectorilor de poziție, respectiv viteză, în variații infinitezimale ale timpului în care are loc o mișcare mecanică. Înainte de toate, Newton a fost un fizician. A fost și o dispută Leibnitz–Newton. Calculul diferențial și integral au fost inventate practic simultan, dar independent unul de celălalt.
Problema: Pentru a modela viteza unui mobil ce se mișcă pe o suprafață, se studiază relația dintre distanța (d) parcursă de mobil și timpul (t) consumat în deplasare, obținându-se o funcție d(t). Pe o porțiune, viteza este rata/raportul variației distanței și timpului, v=(d2-d1)/(t2-t1). Prin urmare, derivata este o formulare matematică a noțiunii de rată de variație. Se pot da și alte exemple de relațiii între două variabile, una y ce depinde de o variabilă x (de exemplu, din farmacocinetică: evoluția în timp a concentrației unui medicament administrat intravenos). În felul acesta, se consolidează și conceptul de funcție/relație. Se continuă cu explicațiile teoretice privind derivata și aplicațiile ei.
http://sites.google.com/site/marinvlada/ | http://www.ad-astra.ro/marinvlada | Projects: c3.cniv.ro, c3.icvl.eu | M.Vlada, Facebook, Twitter, icvl4all | http://unibuc.academia.edu/MarinVlada | New Technologies in Education and Research (2010) ISBN 978-3-8433-6391-4 | www.elearning.ro
Thinking, knowledge, life, and the pursuit of happiness - all that matters. Microsoft Academic Search | FORMULAR Feedback
Do not forget to be creative! This is an option and a way to happiness. https://picasaweb.google.com/marinvlada/
Thinking, knowledge, life, and the pursuit of happiness - all that matters. Microsoft Academic Search | FORMULAR Feedback
Do not forget to be creative! This is an option and a way to happiness. https://picasaweb.google.com/marinvlada/
Sunday, June 21, 2020
Thursday, June 4, 2020
Facultatea de Matematică București - 1993
Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea din București - https://fmi.unibuc.ro/
Motto: "Informatica restabileşte nu numai unitatea matematicilor pure şi a celor aplicate, a tehnicii concrete şi a matematicilor abstracte, dar şi cea a ştiinţelor naturii, ale omului şi ale societăţii. Reabilitează conceptele de abstract şi de formal şi împacă arta cu ştiinţa, nu numai în sufletul omului de ştiinţă, unde erau întotdeauna împăcate, ci şi în filosofarea lor." Grigore C. Moisil (1906-1973), academician, profesor la Facultatea de Matematică din Bucureşti, Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society (IEEE – 1996, "For the development of polyvalent logic switching circuits, the Romanian School of Computing, and support of the first Romanian computers."), părintele informaticii româneşti.
About Grigore C. Moisil: “In 1950, Moisil was the key figure in promoting computer science and cybernetics in Romanian academic, university, and high school circles. This was at a time when Romania was heavily influenced by Soviet political dominance. At that time, the official Philosophical Dictionary, translated from Russian and published in 1953, still described cybernetics as a "reactionary bourgeois science directed against working class." Despite this, he used his scientific authority to personally encourage Romanian scientists to build the first computers that appeared in 1957 and 1961”, https://www.computer.org/profiles/grigore-moisil.
UPDATE - Pionierii informaticii românești de la Universitatea din București, https://www.edumanager.ro/
30 august 2013 - Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, conferinţă aniversară "150 de ani de la înfiinţare". Evenimentul fiind organizat în perioada 29 august - 1 septembrie 2013. (imagini si video: www.tvr.ro).
http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=44775
Istoric: Date importante
1925–1926 şi 1932–1939: Simion Stoilow, decan, Facultatea de Științe
1939-1948: Gheorghe Vrinceanu, director, Biblioteca de Matematică
DECANI - Facultatea de Matematică şi Informatică din Bucureşti
1948-1951:Simion Stoilow
1951-1960: Gheorghe Mihoc
1960-1972: Nicolae Victor Teodorescu
1972-1975: Ionel Bucur
1975-1984: Cabiria Andreian Cazacu
1984-1988: Nicolae Radu
1988-1990: Nicu Boboc
1990-1992: Nicolae Radu
1992-1996: Ion Colojoară
1996-2004: Vasile Preda
2004-2008: Ion Chiţescu
2008-2009: Ştefan Dragoş;
2009-2016: Victor Ţigoiu
2016-2020 Radu Gramatovici
2020-2024 Ioana Leuștean
- Mai multe informații - M. Vlada, Informatica la Universitatea din Bucureşti: 1960-1974-2004-2014 - https://mvlada.blogspot.com/2014/04/informatica-la-universitatea-din.html
- Interviu cu m.c.al AR, prof. dr. Ioan Tomescu - https://www.youtube.com/watch?v=at9lhGZ6CzI
Motto: "Informatica restabileşte nu numai unitatea matematicilor pure şi a celor aplicate, a tehnicii concrete şi a matematicilor abstracte, dar şi cea a ştiinţelor naturii, ale omului şi ale societăţii. Reabilitează conceptele de abstract şi de formal şi împacă arta cu ştiinţa, nu numai în sufletul omului de ştiinţă, unde erau întotdeauna împăcate, ci şi în filosofarea lor." Grigore C. Moisil (1906-1973), academician, profesor la Facultatea de Matematică din Bucureşti, Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society (IEEE – 1996, "For the development of polyvalent logic switching circuits, the Romanian School of Computing, and support of the first Romanian computers."), părintele informaticii româneşti.
About Grigore C. Moisil: “In 1950, Moisil was the key figure in promoting computer science and cybernetics in Romanian academic, university, and high school circles. This was at a time when Romania was heavily influenced by Soviet political dominance. At that time, the official Philosophical Dictionary, translated from Russian and published in 1953, still described cybernetics as a "reactionary bourgeois science directed against working class." Despite this, he used his scientific authority to personally encourage Romanian scientists to build the first computers that appeared in 1957 and 1961”, https://www.computer.org/profiles/grigore-moisil.
UPDATE - Pionierii informaticii românești de la Universitatea din București, https://www.edumanager.ro/
30 august 2013 - Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, conferinţă aniversară "150 de ani de la înfiinţare". Evenimentul fiind organizat în perioada 29 august - 1 septembrie 2013. (imagini si video: www.tvr.ro).
http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=44775
Istoric: Date importante
- 1863 - sunt înfiinţate Facultatea de Ştiinţe şi Școala Superioară de Litere (apoi, in anul 1864, Facultatea de Litere și Filosofie), prin Decretul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, nr. 967/8 octombrie 1863
- 1864 - se înfiinţează Universitatea din Bucureşti (prin decretul domnitorului Al. I. Cuza, nr. 765, 4/16 iulie 1864, ce reuneşte într-un singur corp Facultăţile de Drept, Ştiinţe şi Litere)
1925–1926 şi 1932–1939: Simion Stoilow, decan, Facultatea de Științe
1939-1948: Gheorghe Vrinceanu, director, Biblioteca de Matematică
- 1948 – are loc reforma învăţământului, se înfiinţează Facultatea de Matematică şi Fizică
- 1959 – acad. Grigore C. Moisil - creatorul școlii românești de informatică, înfiinţează secția de Mașini de Calcul (ultimii 2 ani din cei 5 ani de studii) la Facultatea de Matematică şi Fizică
- 1962 – acad. Grigore C. Moisil înfiinţează Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), ce funcționează până în anul 1993
- 1961 – are loc separarea în Facultatea de Matematică-Mecanică şi Facultatea de Fizică (ambele funcţionand în cladirea UB din Centru, intrarea D)
- 1967 – acad. Grigore C. Moisil înfiinţează Catedra de Informatică, ce se desprinde din Catedra de Algebră, formând colectivul ce lucrau în domeniul teoriei algebrice a mecanismelor automate
- 1974 – are loc schimbarea denumirii în Facultatea de Matematică, iar Facultatea de Fizică este transferată la Campusul "Măgurele", inaugurat in anul 1975
- 1988 – Organizare, 4 ani de studii - 133 cadre didactice: Catedra de Analiză și Algebră, Catedra de Mecanică și Geometrie, Catedra de Informatică și Probabilități, Institutul de Matematică, Catedra de Matematică de la Facultatea de Fizică, Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB) - 38 programatori/cercetători
- 1993 – Organizare, 5 ani de studii - 137 cadre didactice: Catedra de Algebră, Catedra de Analiză, Catedra de Geometrie, Catedra de Informatică, Catedra de Mecanică și Ecuații, Catedra de Probabilități și Statistică, Centrul de Calcul, Colegiul de Informatică - 3 ani de studii
- 1995 – Organizare 5 ani de studii - 137 cadre didactice (din Catedra de Informatica se desprinde Catedra de Fundamentele Informatici): Catedra de Algebră, Catedra de Analiză Matematică, Catedra de Geometrie, Catedra de Informatică, Catedra de Fundamentele Informaticii, Catedra de Mecanică și Ecuații, Catedra de Probabilități și Statistică și Cercetări operaționale, Colegiul de Informatică - 3 ani de studii
- 2002 - are loc schimbarea denumirii în Facultatea de Matematică şi Informatică
- 2005 - se implementeaza programul european Bologna - 3 ani Licență, 2 ani Master si 3 ani Doctorat
- 2011 - Catedrele sunt organizate în două departamente: Departamentul de Matematică și Departamentul de Informatică
- 2012 - de la Departamenul CREDIS al Universității din București se tranferă Domeniul de Licenţă Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, Programul de studii Tehnologia Informaţiei (inginerie 4 ani). Până în anul 2012, admiterea la Facultatea de Matematică şi Informatică se realiza pentru domeniile de licenţă Matematică, respectiv Informatică. Începând cu anul 2012 admiterea la FMI se realizează şi pentru domeniul Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei, cu licenţă de 4 ani-ingineri (90 de locuri buget) cu o unică specializare – Tehnologia Informaţiei.
- 2013 - Facultatea de Matematică şi Informatică aniversează 150 de ani de activitate
- 2019 - 26 septembrie, Facultatea de Matematică şi Informatică, amf. S. Haret, lansarea vol. I și II din Istoria informaticii românești.
DECANI - Facultatea de Matematică şi Informatică din Bucureşti
1948-1951:Simion Stoilow
1951-1960: Gheorghe Mihoc
1960-1972: Nicolae Victor Teodorescu
1972-1975: Ionel Bucur
1975-1984: Cabiria Andreian Cazacu
1984-1988: Nicolae Radu
1988-1990: Nicu Boboc
1990-1992: Nicolae Radu
1992-1996: Ion Colojoară
1996-2004: Vasile Preda
2004-2008: Ion Chiţescu
2008-2009: Ştefan Dragoş;
2009-2016: Victor Ţigoiu
2016-2020 Radu Gramatovici
2020-2024 Ioana Leuștean
- Mai multe informații - M. Vlada, Informatica la Universitatea din Bucureşti: 1960-1974-2004-2014 - https://mvlada.blogspot.com/2014/04/informatica-la-universitatea-din.html
- Interviu cu m.c.al AR, prof. dr. Ioan Tomescu - https://www.youtube.com/watch?v=at9lhGZ6CzI
Facultatea de Matematica Bu... by Marin Vlada on Scribd
Subscribe to:
Posts (Atom)