HG 830/2011 "Spaţii de învăţământ şi administrative la Universitatea din București"
În luna mai 2015 au început lucrările la noua clădire a Rectoratului Universității din București, din Șos. Panduri nr. 90-92, unde este campusul ce cuprinde - în prezent, Facultatea de Chimie, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Facultatea de Administrație și Afaceri, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, două cămine studentești, Sală de sport, Biserica Sf. Elisabeta, monumentul Ana Davila.
Lucrările au început ca urmare a Hotărârii de Guvern HG 830/2011 “Spaţii de învăţământ şi administrative la
Universitatea din București” și a licitației publice (dec. 2014) prin care s-a atribuit contractul de construire (imobil S2+S1+P+3E+2E) firmei PALEX CONSTRUCTII INSTALATII S.R.L., valoarea estimată fiind de 30.194.800 lei fără TVA.
Iniţial, în anul 1864-la înfiinţare, Universitatea din Bucureşti avea 3 facultăţi (21 profesori şi 63 studenţi): Facultatea de Drept (4 ani), Facultatea de Ştiinţe (3 ani) şi Facultatea de Litere şi Filosofie (3 ani). În anul 1989 Universitatea din Bucureşti avea 6 facultăţi şi 8000 de studenţi, în anul 2000 avea 18 facultăţi (20.000 studenţi şi 3.000 posturi didactice), iar în anul 2004 a ajuns la 19 facultăţi (30.000 studenţi şi 3.000 posturi didactice), ultima facultate înfiinţată fiind Facultatea de Administraţie şi Afaceri. Până în anul 2005 durata studiilor era de 4 ani, iar prin demararea procesului European Bologna s-a trecut la cele 3 ciluri de învățământ: 3 ani licență, 2 ani master și 3 ani doctorat.
În prezent, Universitatea cuprinde 19 facultăţi (97 programe de licenţă, 211 programe de masterat), 21 de şcoli doctorale, peste 2000 de cadre didactice şi cercetători, peste 20000 de candidaţi anual, peste 30 000 de studenţi şi în medie 10000 de absolvenţi la toate ciclurile de învăţământ, de exemplu în anul 2014, conform raportului Rectorului.
În prezent, sediul Rectoratului este în Palatul Facultății de Drept, Bd. M. Kogălniceanu nr. 36-46, sector 5. Între anii 1934-1936, “cu fondurile colectate la iniţiativa decanului Nicolae Basilescu şi cu subvenţii din partea regelui Carol al II-lea şi a ministerului de profil, Palatul Facultăţii de Drept s-a construit după proiectele arhitectului Petre Antonescu. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără strădania profesorilor, a absolvenţilor şi a studenţilor acestei facultăţi, constatare ce se regăseşte şi pe frontispiciul Aulei clădirii”. În anul 2008 a fost constituită Fundația „Modernizarea Palatului Facultății de Drept”, pentru a strânge contribuțiile celor care doresc să sprijine renovarea și modernizarea clădirii Facultății, astfel ca în perioada 2013-2015 s-au efectuat modernizari si cu sprijin bugetar. In anul 2014 s-au aniversat 150 de ani de existenţă a Universităţii din Bucureşti.
Despre campusul UB din Sos. Panduri 90-92, sector 5 Bucuresti
LOCATIA: Campusul Universității din București din Sos. Panduri 90-92 se afla la intersectia Sos. Panduri cu str. Dr. Dumitru Bagdasar (ce este in continuarea Bulevardului Eroilor, dinspre Dambovita), si este in vecinatatea Domeniul Palatului Cotroceni si a sediului UNAP (Universitatea Nationala de Aparare "Carol I", fosta Academie Militara). In prezent, vis-a-vis de acest campus se afla in constructie Statia de metrou "Academia Militara" de pe magistrala ("Drumul Taberei-Pantelimon") M5-Raul Doamnei-Hasdeu(Opera).
Odata cu dezvoltarea Universitatii unele facultati au fost nevoite sa-si desfasoare activitatile in diverse cladiri din Bucuresti. Probabil doar urmatoarele facultati si-au desfasurat activitatile in cladirea din centru a universitatii: Facultatea de Matematica, Facultatea de Litere, Facultate de Geografie si Facultatea de Istorie. De exemplu, Facultatea de Fizica are urmatoarea evolutie:
- in anul 1948 are loc reforma învăţământului si se înfiinţează Facultatea de Matematică şi Fizică;
- in anul 1961 are loc separarea în Facultatea de Matematică-Mecanică şi Facultatea de Fizică (ambele funcţionand în cladirea UB din Centru, intrarea D);
- in anul 1974 are loc schimbarea denumirii în Facultatea de Matematică, iar Facultatea de Fizică este transferată la Campusul "Măgurele", inaugurat in anul 1975.
Cum a obtinut universitatea ansamblul din Sos. Panduri 90-92, sector 5?
In anul 1948, ca urmare a schimbarilor din societatea romaneasca printr-o noua conducere politica, a fost desfiintat Azilul de Orfane "Elena Doamna” din Sos. Panduri 90-92, si ca urmare a reformii invatamantului, aici a inceput sa functioneze Institutul Pedagogic-acesta urmand sa se desfiinteze in anul 1974, si unele unitati ale unor facultati. Dupa anul 1974-cand studentii admisi la facultati erau imediat incorporabili si efectuau stagiul militar de 9 luni, studentele efectuau pregatire militara in aceasta locatie. In imaginea din satelit de mai sus se poate vedea cladirea Facultatii de Psihologie si Pedagogie, dar nu apare cladirea Facultăţii de Sociologie, aceasta va fi construita in perioada 2010-2013. Cladirea moderna a Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială apare in imaginea de mai jos (Foto Agerpres).
In acest ansamblu se afla o cladire in care a functionat mult timp-pana cand a fost demolata, cred ca in anul 2008, Tipografia Universitatii din Bucuresti. In locul ei a fost construit un modern camin studentesc al Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, inaugurat in anul 2013: "Campus modern în Panduri. Noul complex va concentra resursele de elită ale Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială"."Rectorul UB, Mircea Dumitru, a subliniat faptul că inaugurarea unor astfel de clădiri reprezintă un moment cu implicaţie deosebită, aparte în viaţa academică a instituţiei de învăţământ superior. El a menţionat că începând din anul 2014 conducerea UB doreşte să înceapă în apropierea clădirii inaugurate luni construcţia unui sediu administrativ al Rectoratului. În noul sediu al facultăţii se vor desfăşura programele de învăţământ de elită şi activitatea de cercetare din cadrul Facultăţii de sociologie şi asistenţă socială: Şcoala Doctorală, masterele de cercetare, laboratoare moderne, centrele de cercetare, Arhiva Română de Date Sociale, Observatorul Social din România, Secţia de ştiinţe sociale a ICUB." Sursa: http://edumanager.ro.
Iniţiată de Universitatea din Bucureşti în anul 2009, construcţia sediului Facultăţii de Sociologie şi a căminului Gaudeamus din Şoseaua Panduri a fost posibilă prin aprobarea obiectivelor de investiţie Spaţii de învăţământ şi spaţii de cazare pentru Facultatea de Sociologie a Universităţii din Bucureşti, prin două ordine de ministru 3770/2010 şi 3771/2010.
De asemenea, in acest ansamblu a functionat pana in anul 2011-cand UB a castigat in instanta cladirea, si Institutul de Cercetare-Proiectare pentru Epurarea Apelor Reziduale (ICPEAR), infiintat in anul 1978 la initiativa Ministerului Industriei Chimice. Dupa o renovare, in aceasta cladire functioneaza Facultatea de Administrație și Afaceri.
Despre ansamblul "Elena Doamna" Sos. Panduri 90-92 - monument istoric, sector 5 Bucuresti
Pentru a intelege elementele istorice ale ansamblului din Sos. Panduri 90-92 trebuie sa vedem parcursul evenimentelor privind acest loc din Bucuresti. Acest loc este legat de numele renumitului Dr. Carol Davila, medic de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania și Franța, ce a contribuit fundamental la organizarea învățământului medical din România. A fost profesor de chimie la Universitatea din București. A venit în anul 1853 în București, invitat de Barbu Știrbei, pentru a organiza serviciul sanitar, doar pentru 3 ani dar a rămas până la sfârșitul vieții. Actuala Universitate de Medicina si Farmacie "Carol Davila" este continuatoarea Scolii Nationale de Medicina si Farmacie infiintate, in anul 1857, de catre Carol Davila si Nicolae Kretzulescu. In anul 1869 s-a infiintat Facultatea de Medicina in cadrul Universitatii din Bucuresti.In anul 1861 s-a căsătorit cu Ana Racoviță, nepoata lui Dinu Golescu ce i-a fost o adevărată parteneră de muncă și de sacrificii. Au locuit intr-o casa ce era pe Dealul Cotrocenilor, locul unde se afla astazi Universitatea Nationala de Aparare "Carol I" (Academia Militara). In anul 1862, chiar in casa lor, sotia Ana Davila a organizat un mic orfelinat de fete. Cu sprijinul Elenei Cuza, sotia Domnitorului Al. Ioan Cuza, in anul 1865, se construieste un edificiu pentru orfelinatul de fete, pe un loc (azi, Panduri 90-92) expropiat de la cei doi soti.
Acest orfelinat este primit in administrare de catre Dr. Carol Davila, iar din anul 1881, a fost sub administratia Ministerului Instructiunii Publice si Cultelor. Ana Davila a fost directoarea acestui orfelinat in perioada 1864-1874, "cand 13 ianuarie 1874, moare după ce un confrate îi dă stricnină în loc de chinină". A fost ridicata si o capela "Sf. Ecaterina", ce a fost renovata in ultimii ani, si care are langa ea monumentul Anei Davila, un grup statuar din marmura ce ii are ca autori pe Carol si Karl Storck. Statuia o reprezinta pe Ana Davila imbracata in costum popular, conducand o orfana. Statuia a fost construita in noiemvrie 1890, pe ea scrie ca "acest monument s-a ridicat prin subscriptie nationala" din initiativa unui comitet de doamne, ale caror nume sunt enumerate pentru eternitate. Capela a suferit si un incendiu in decembrie 2003, iar in anul 2004 au reinceput lucrarile de refacere. Astazi, statuia si Capela "Sf. Ecaterina" se afla intre cladirile moderne ale celor doua facultati: Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială.
DATE ISTORICE (Capela "Sfanta Elisabeta"):
- "Mai tarziu, in primii ani de domnie ai lui Carol I, 1870, regina Elisabeta a luat initiativa ridicarii unei Capele in curtea Azilului Elena Doamna. Ceremonia punerii pietrei fundamentale s-a savarsit in ziua de 24 aprilie 1870, in prezenta regelui Carol I si a reginei Elisabeta, slujba fiind oficiata de Mitropolitul Nifon. Ridicarea capelei, avand hramul Sfanta Elisabeta, a durat cativa ani, pe masura ce s-au strans fondurile necesare din subscriptie publica. Ea are forma de patrat si este construita in stil Italian, cu o singura turla la mijloc. Picturile murale de pe pereti si icoanele de la catapeteasma au fost realizate in 1874 de Gh. Tattarescu. Catapeteasma a fost lucrata de elevele azilului, in fir de aur si matase, pe un cadru de lemn fin. La capela au slujit tot timpul preotii profesori de religie ai azilului." Detalii: Capela Sfanta Elisabeta - Cotroceni(Iulian Predescu, 06 Ianuarie 2014, www.crestinortodox.ro)
- Capela "Sfanta Elisabeta" a fost pictata de Gheorghe Tattarescu - Capela "Sfanta Elisabeta" a fost ctitorita de regina Elisabeta in 1870 (prima piatra de temelie) si sfintita in 1875, fiind ridicata in incinta Azilulului "Elena Doamna" (sotia domnitorului Ioan Cuza). Pictura Capelei a fost executata de Gheorghe Tattarescu, iar Karl Storck a sculptat lemnaria (stranele, catapeteasma etc.). Autorii proiectului asezamantului au fost arhitectii Carol Benisch si Hoffman, aceiasi care au intocmit si planurile Azilului. Arhitectura Capelei este eclectica, o combinatie de neoclasicism cu influente bizantine si romantice - Sursa: www.curierulnational.ro.
Avand codul Cod LMI - B-II-a-A-19322, Ansamblul fostului Azil "Elena Doamna", municipiul București, Șos. Panduri 90-92 sector 5, este monument istoric conform Listei Monumentelor istorice-Bucuresti.
No comments:
Post a Comment