Sunday, August 30, 2009

Despre Movila Verde din sudul Dobrogei


... Ştiute şi neştiute ...

1. Movila Verde
2. Dobrogea
3. Casa parinteasca
4. Plecarea la scoli
5. O poveste reala.
1. Movila Verde. Este localitatea in care m-am nascut, am copilarit, m-am jucat si am muncit, am citit primele carti, am vazut primele filme, am vazut la televizor evenimente petrecute in lume, este localitatea unde am absolvit scoala generala de 8 ani. Aici am aflat de Gazeta matematica si am participat la concursul de matematica intre localitati (clasa a VI-a). Sunt dobrogean inainte de toate.
Movila Verde (Kizil Murat pe vremuri) se afla pe soseaua judeteana Nr. 392 intre Plopeni (comuna in trecut) si Independenta (comuna azi). Se ajunge prin urmatoarele trasee (50 km.), in bucla: I = Constanta-Agigea-Teghirghiol-Movilita-Topraisar-Amzacea-General Scarisoreanu-Plopeni-Movila Verde (a doua imagine arata intrarea in sat venind dinspre Constanta, pe soseaua 392 asfaltata prin anul 1967); II = Constanta-Valu lui Traian-Basarabi-Ciocarlia-Cobadin-Negresti-Movila Verde.
Datare istorica. Movila Verde, com. Independenţa (Comuna are in componenta satele: Movila Verde, Olteni, Tufani si Fintina Mare). Comuna se afla la cca. 60 Km de Constanta (turcă Köstence, greacă Tομή Tomí, bulgară Кюстенджа), Mangalia si Medgidia si la 10 Km de granita cu Bulgaria. ISTORIC: "Ca majoritatea localitatilor existente in Dobrogea, Independenta a fost initial o asezare tatareasca, nascuta din colonizarea pe care au facut-o turcii cu populatia tatara din Anatolia. Evenimentul care a marcat masiva si statornica asezare a tatarilor il reprezinta razboiul Crimeei incheiat prin pacea de la Paris (1856). De la primele colonizari de tatari au luat fiinta satele: Independenta, Movila Verde, Olteni, Tufani, Fintina Mare. Primele denumiri ale acestor localitati pastrate si dupa 1877 cand Dobrogea s-a reintegrat teritoriului Romaniei au fost tataresti:
- Independenta - Bairamdede
- Movila Verde - Cazal Murat
- Olteni - Demircea
- Tufani - Cara Aci
- Fintina Mare - Baspunar
Un interes deosebit o prezinta localitatea Fintina Mare fiind 100% populata cu etnici turci.Cel mai bogat locuitor al localitatii Independenta a fost Butu Aurel, care a venit cu 2000 capete ovine din Transilvania din care o parte le-a vandut tatarilor in schimbul a 800 Ha de pamant devenind boierul localitatii.
Localitatea Independenta impreuna cu satul Cealmagea este atestata in 1854 ca fiind una din localitatile puternice ale Dobrogei
". (Sursa: www.primariaindependenta-ct.ro)
Localitatea Independenţa (sau Bairamdede) este situata la aprox. 5 Km. de Movila Verde si la aprox. 4 km. de Fantana Mare ce este in lista monumentelor istorice la categoria sit antic. In prezent exista date de existenta ale satului Fantana Mare din secolul II-III inainte de Christos. In Independenţa s-au descoperit castre romane: epoca romană, sec. II p. Chr.; cultura: Romană (LINK, Institutul de Memorie Culturală - www.cimec.ro, Muzeul Naţional al Agriculturii). Domnul Răzvan Ciucă, directorul Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia şi Preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Muzeelor de Agricultură (ICOM/UNESCO) este nascut in comuna Independenta.

2. Dobrogea. Despre DOBROGEA (Dacia Pontica sau Scythia Minor - denumire romana; Numele actual vine de la Despotul Dobrotici din sec. 14), poetul Mihai Eminescu spunea ca "Din punct de vedere istoric, noi avem dreptul indisputabil asupra Dobrogei. Roman în perioada lui Augustus, locul de exil al lui Ovidius, marele poet, cândva a bizantinilor, trecând de la dinastia Assanizilor la Valahia, a continuat sa ramâna Valahiei, pâna la momentul când ne-a fost luata de turci". Ca vechi leagan al poporului român, Dobrogea are o istorie zbuciumata (a se vedea "Dobrogea. O scurtă istorie (I)" de ION BULEI (n. în 1941), Profesor universitar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti; sursa: http://www.zf.ro/). Pe aici s-au perindat armatele perşilor, apoi cele romane, au urmat invaziile popoarelor migratoare, apoi stăpânirea musulmană care a facut posibil drumul de invazie al armatelor din stepele Rusiei spre Balcani şi Constantinopol. Cercetările arheologice din Dobrogea au evidenţiat existenţa obiectelor din eneolitic, cultura Gumelniţa şi dezvoltarea în neolitic a culturii Hamangia (cunoscută prin statuia numită „Gânditorul de la Hamangia” - sigla ziarului "Gandul").
3. Casa parinteasca. Cand eram copil, localitatea era locuita in majoritate de romani (la 2 case mai sus de noi a locuit familia Malencov), iar Independenta stiu ca era locuita de multi turci si tatari (cand mergeam in acea localitate toti se adresau in romana). Casa parinteasca (imaginea alaturata) este la Nr. 11 pe soseaua principala (pe partea stanga, a 5-a casa) daca se vine de la Constanta.
Nici atunci, si nici pana azi nu am auzit sa fi fost probleme intre romani si ceilalti locuitori din Dobrogea (datelor recensământului din 2002, arata ca in Dobrogea sunt 971.643 de locuitori (90,94% sunt români, 27.580 turci, 23.409 tătari, 21.623 ruşi lipoveni şi restul greci, moldoveni şi aromâni). Inainte si dupa anul 1989, in Movila Verde au venit multe familii din Moldova. Desi, satele din Dobrogea au fost mereu in lupta cu saracia, oamenii locurilor au muncit pamantul si au incercat sa fie la nivel cu civilizatia vremii. Perioada comunistă (deceniile 50-80) a determinat un exod rural masiv spre centrele urbane (Constanta, Mangalia, Medgidia).
4. Plecarea la scoli. Si noi, copiii familiei Vlada am plecat la scoli in Constanta. Scoala din sat inca mai exista si apare in imaginea alaturata (undeva in spatele copacilor). Pe dealul ce apare in aceasta imagine s-a aflat si prima casa parinteasca (unde m-am nascut) si care a disparut cu timpul, deoarece parintii au construit in anul 1959 o casa noua, cea care exista si azi pe strada principala la nr. 11 si care apare in poza de mai sus. Eu am terminat 5 ani la Liceul energetic (azi, Colegiul Tehnic Energetic) ce se infiintase cu un an in urma si avea un sediu nou aproape de Mamaia (langa "Pescarie" si Delfinariu). La liceu am avut ca dirigente pe doamna profesoara de limba romana Jean Ileana, sora actorului Jean Constantin. Stiu ca am publicat si cateva poezii in revista cercului literar a liceului condusa de doamna profesoara.
5. O poveste reala. "Un taran urmarit de Securitate a stat ascuns intr-o groapa timp de 6 ani. Dumitru al lu' Mihai, zis Pelivanu, originar din satul constantean Movila Verde (Kizilmurat) ...". Nu am stiut, am aflat in anul 2009 din ziarul Ziua. Stiu de acest om, era bunicul colegului meu de scoala generala Mihai Viorel (azi, este informatician in Constata). (ziarul Ziua Nr. 4338, 16 septembrie 2008; sursa online: http://www.ziua.ro/display.php?data=2008-09-16&id=242748).
Casa lor exista si azi, chiar daca la un moment dat s-au mutat la Constanta. Daca ati citit povestea din referinta indicata, casa despre care se vorbeste se afla aproape de centrul localitatii, pe dreapta, imediat dupa ce se trece de prima curba a soselii de intrare in localitate, dinspre Constanta (vezi imaginea alaturata, unde apare curba din sosea). Hercule de Dobrogea: "... stramosii lui Pelivanu (cojani si mocani coborati in Dobrogea pe la inceputul secolului trecut, dinspre Arsa si Silistea-Sibiu) ... Nascut in 1909, Dumitru al lu'Mihai, zis Pelivanu, devenise repede cunoscut ca fiind cel mai puternic om din Dobrogea. Mergea in padurea Cobadinului sau la Amzacea, la luptele tataresti pe care taranii le numeau "zboruri" si nu era unul sa-i stea in fata". Stiu de aceste "zboruri", unde erau intreceri sportive, lupte, intreceri cu cai. Copil fiind, atunci nu intelegeam de ce se numesc "zboruri".

- Poetul Virgil Theodorescu (1909 - 1987) este nascut in Cobadin: http://www.poezie.ro/index.php/author/0029897/index.html.

- Octavian Goga: Rugaciune (referinta: Cristian Stavriu's Blog)
"Alungă patimile mele,
Pe veci strigarea lor o frânge,
Şi de durerea altor inimi
Învaţă-mă pe mine-a plânge.
Nu rostul meu, de-a pururi pradă
Ursitei maştere şi rele,
Ci jalea unei lumi, părinte,
Să plângă-n lacrimile mele.
"

... trebuia sa scriu aceste ganduri ... despre locuri si oameni ...

1 comment:

C.D.A. said...

Frumos ! Dobrogea e o zona superba, linistita si plina de istorie. Si inca destul de salbatica (ceea ce imi place)