Monday, June 17, 2013

Clasa viitorului - Soluţii "1:1 e-Learning"

Clasa viitorului" - program "1:1 e-Learning" (un copil – un calculator; un profesor – un calculator) în şcolile din ţară, până în 2015

Modul de funcţionare a conceptului de "Educație 1:1" în şcoală a fost prezentat în expoziţia "Clasa viitorului",
unde au fost expuse echipamente digitale special concepute pentru elevi şi profesori, table interactive şi manuale digitale, toate conectate la Internet. Soluţiile de 1:1 e-Learning sunt dezvoltate de companii de IT din Europa Centrală şi de Est. Protocol de Colaborare Intel şi Guvernul României, http://www.elearning.ro.
Sursa: http://www.agora.ro/
Sursa imagini: http://www.congresuleducatiei.ro/
Intel® Education - Evolution of Education Environments: http://c3.cniv.ro/

Congresul Educaţiei - www.congresuleducatiei.ro

"Congresul Educaţiei îşi propune să fie o platformă de dezbatere pentru oamenii şcolii şi pentru toţi aceia care sunt preocupaţi de bunul mers al educaţiei. Prin Congresul Educaţiei, MEN doreşte să creeze o 'agora' a sistemului de învăţământ românesc, în cadrul căreia să fie expusă şi discutată agenda publică a tuturor sectoarelor din educaţie. Congresul este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale în colaborare cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), organism al MEN, inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti şi instituţiile de învăţământ superior din România"

 În sfârşit, ministerul de resort şi oamenii cu funcţii de conducere au ajuns la concluzia că trebuie DEZBATERE pentru o schimbare reală în sistemul educaţional. Politicile educaţionale au nevoie de legitimitate, iar aceasta se obţine doar prin DIALOG şi CONSULTARE.
DE CE?
- trebuie să se elaboreze analize, studii, metodologii, rapoarte stufoase, fără claritate şi fără să se ţină seama de acestea?
- trebuie să hotărească de foarte multe ori doar câteva persoane de conducere asupra diverselor schimbări la nivelul şcolilor?
- este ignorată comunitatea şi nu i se oferă cadrul de manifestare a iniţiativelor, de dialog şi consultare astfel ca schimbările să fie precedate de hotărâri la nivelul comunităţii prin votul democratic exprimat într-un cadru corespunzător ?
-să nu studiem şi să înţelegem experienţa altor ţări în domeniul educaţiei, de exemplu Finlanda?
- în Constituţie educaţia este considerată prioritate naţională, iar în practică este desconsiderată şi lăsată să fie subfinanţată?
- de ce există şi se elaborează legi şi regulamente, dacă acestea se aplică funcţie de interese individuale sau colective?


Sunday, June 16, 2013

Florin Ilia şi “Şcoala viitorului”

eLearning = Intelligent Learning = Learning,
de la învăţare prin memorare la învăţare prin experiment.

Şcoala trebuie să se adapteze. Există modelul clasic de învăţământ bazat pe un corp de cunoştinţe relativ static care este folosit de generaţii, sub autoritatea magistrală a profesorului care trebuie ascultat. Modelul acesta e respins de elevii digitali de azi. Când profesorul scrie la tablă, stă cu spatele la elevi! Lecțiile interactive îl eliberează de această rutină de transcriere, îi permit să-și petreacă timpul din clasă interacționând cu elevii, cu fața la ei, descoperind cunoașterea împreună. Contrar temerilor unora, tehnologia nu dezumanizează ora, ci dimpotrivă, îi dă profesorului mai mult timp față în față cu elevii. Ce vedem la generaţiile de acum este puţin îngrijorător. Elevii profită de faptul că şcoala nu s-a adaptat încă la lumea lor digitală şi resping în bloc modelul în sine dar și calităţile tradiționale ale acestuia – rigoare, concentrare, disciplină, muncă. Ori şcoala tocmai asta trebuie să rezolve, să recupereze această prăpastie de comunicare şi să găsească metoda de a transmite valorile esenţiale către noii elevi, într-un mod în care aceștia le pot recepționa. Viitorul aparține acelora pe care familia, școala și propriile eforturi îi vor ajuta să devină experți în învățarea inteligentă.
Florin Ilia1, Ce vârstă are eLearningul?
Ref.: http://www.agora.ro/interviu/ce-varsta-are-elearningul.
----------

1)Absolvent al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Matematică şi Informatică


De la LIE 1973 la CTE 2013

Update 2016: Colegiul Tehnic Energetic din Constanța aniversează 50 de ani de la înființare

"Să fim zgârciţi cu timpul, să nu dăm nicio clipă de-a noastră fără să primim în schimb valoarea ei; să nu îngăduim ca o singură zi din viaţa noastră să se consume fără să ne fi sporit şi mai mult comoara cunoştinţelor noastre!"

Text pe tabloul promoţiei LIE 1973 Constanţa, ales în anul 1973 de colegii Mihai Constantin şi Lupu Dumitru; am aflat lucrul acesta de la Costel Mihai ce mi-a trimis un e-mail după ce a citit textul publicat pe blogul meu; mi-a mărturisit că textul este dintr-o carte pe care au consultat-o la Biblioteca Municipală Constanţa, unde mergeam şi eu frecvent înca din clasa a IX-a; consultam mai ales cărţi de matematică.
Ce vremuri! Eram în anul 1969, clasa a IX-a, când am văzut la TV (în clădirea liceului) că OMUL a păşit pe lună. Unii se întreabă mereu, şi azi: Vis? Realitate? Ficţiune?

Constanta, 14 iunie 2013 ora 10, la Colegiul Tehnic Energetic (CTE Constanta), s-au intalnit absolventii LIE (Liceul Industrial Energetic) 1973.

Din cei 35 de absolventi au fost prezenti majoritatea dintre ei, alaturi de profesorii lor: prof. director Garabet Kümbetlian (azi prof. univ. dr.), prof. de matematica Andrei Gheorghe, prof. de Limba Romana Ileana Jean (diriginte),
prof. ing. Vasile Cosug si prof. de sport Aurel Istudor (diriginte in anul I). Intr-o atmosfera cu adevarat emotionanta, s-a strigat catalogul de catre prof. Andrei Gheorghe.

La intalnirea absolventilor de liceu (LIE Constanta), domnul Profesor Gheorghe Andrei, prezent la aceasta intalnire de peste ani, a declarat:
  • stiu ca am fost foarte exigent cu voi fiind profesor de matematica imediat dupa terminarea facultatii de matematica; eram si eu tanar si cu multe ambitii de tanar profesor de matematica; imi aduc aminte ca la inceput de an scolar, v-am dat in clasa a IX-a un test la care rezultatele au fost catastrofale, doar Vlada a luat un 5” (eu nu stiu de acel episod, probabil ca nu m-a afectat prea tare!; stiu ca la admiterea in liceu a fost concurenta de 5 pe loc!, in primul an nu am avut bursa! Am absolvit 5 ani la Liceul Industrial Energetic – LIE, azi Colegiul Tehnic Energetic (CTE) Constanta).
  • astazi va pot marturisi ca un adevarat profesor se poate forma numai dupa 10 ani de activitate cu elevii lui; de la Vlada am invata ca daca unii elevi intreaba pe profesori despre neclaritatile din procesul invatarii/cunoasterii, rolul unui adevarat pedagog este si de a crea modalitatea prin care elevii sa fie incurajati sa puna cat mai multe intrebari atat in clasa, cat si cu alte ocazii
De la LIE 1966 la CTE 2013: inceputul unei istorii, Colegiul Tehnic Energetic (CTE Constanta) - Liceul Industrial Energetic din Constanţa, 1966-1972, de Prof.univ. dr. ing. G. Kümbetlian: LIE-1966_CTE-2013

ALUMNI- Promoția 1973, Electroenergetică, Liceul Industrial Energetic Constanța


PROFESORI: ing. MOGA EUGEN –director, ing. POPESCU PETRE –dir.adj., prof. matematică TĂGÂRȚĂ CONSTANTIN- dir.adj., ing. KÜMBETLIAN GARABET, ing. COCOȘ EMANOIL, prof. matematică ANDREI GHEORGHE, ing. MANOLESCU ILIE., ing. VÂLCOVAN ALEXANDRU, ing. GAVRILĂ PANAITE, ing. PUNGĂ GHEORGHE, prof. ISTUDOR AUREL, prof. NEGULESCU LUDMILA, ing.COSUG VASILE, prof. PRIP OCTAVIAN.

DIRIGINTE: prof. Limba și literatura română JEAN ELENA.

EXAMEN DE BACALAUREAT, SPECIALITATEA ELECTROENERGETICĂ: Limba și literatura română, Matematică, Centrale electrice, PRAM, Fizică -oral, Proba practică – proiect.

OBSERVAȚIE. După absolvirea celor 5 ani de studii, în vara anului 1973, toți cei 35 de absolvenți au primit Repartiție la diverse locuri de muncă: jud. Constanța, București, etc. Aceștia urmau sa fie angajați conform calificării obținute prin absolvirea celor 5 ani de studii liceale.


Nr. Crt. | NUME ȘI PRENUME | STUDII | FUNCȚIA / AFILIEREA | LOCALITATEA 

  1. BADEA AUREL Facultatea de Electrotehnică Timișoara, specializarea Electroenergetică Subing., CFR, RegionalaTimișoara,Timișoara 
  2. BARBU NICOLAE Facultatea de Electronică Militară, Academia Tehnică Militară București Ing., Radioelectr. și Automatizări, PETROM Constanța
  3. BĂNICA LIVIU Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța Ing . electromecanic NAVROM Constanța
  4. BRAHNEA GEORGE Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., Admin.Porturilor Maritime Constanța, Constanța 
  5. BRATOSIN CONSTANTIN Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța Ing . electromecanic NAVROM Constanța
  6. BRĂTIANU RADU Institutul de Educație Fizică și Sport București Administrator firmă privată Constanța
  7. BUTIUC MIRCEA Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., CET Năvodari Constanța
  8. CÂRSTOCEA SERGIU Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., APMC Constanța 
  9. COJOCARU ION Liceul Industrial Energetic Constanța Patron, firmă IT de servicii informatice Constanța
  10. CRISTEA MARIAN Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța PETROMAR, Constanța
  11. DANCU NICOLAE Facultatea de Cibernetică București, ASE Analist, Centrul de Calcul Constanța Constanța 
  12. DAVID GHEORGHE Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr. Constanța
  13. DELIGHIOZ NICOLAE Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., Automatizări, PETROMAR Constanța
  14. DINA ENACHE Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Ing., Power analist, Rompetrol (Petromidia) Constanța
  15. DUMITRESCU (Chichioacă) GHEORGHE Facultatea de Electronică București , specializarea electronică aplicată Ing., Bucuresti
  16. FURTUNĂ ROMEO Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr. Eforie Nord
  17. GIURCĂ IONEL Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța Ofiter maritim punte, Comandant Spania
  18. HRISTU FLORIAN Facultatea de Electrotehnică Timișoara, specializarea Electroenergetică Subing., NAVROM, Constanța Constanța
  19. ILIE CORNEL Liceul Industrial Energetic Constanța CFR Constanța
  20. IONILĂ CORNEL Facultatea de Energetică Iași , specializarea electroenergetică Subing., ENEL Constanța Constanța
  21. LUPU DUMITRU Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., CET Navodari Dubai
  22. MĂNIȚIU VICTOR Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Ing., Transelectrica București București
  23. MARINESCU ILIE Liceul Industrial Energetic Constanța - Constanța
  24. MATACHE NICOLAE Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., Energia Constanța Constanța 
  25. MIHAI CONSTANTIN Facultatea de Electrotehnică Timișoara, specializarea Electroenergetică Subing., Canal Dunăre Marea Neagră Nazarcea
  26. MOCANU TRAIAN Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., ENEL Medgidia Medgidia
  27. MUNTEANU NICOLAE Facultatea de Utilaj Tehnologic București Subing., RAJA Constanta
  28. SOVAROȘI ALEXANDRU Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., APMC Canada, BC, Vancouver
  29. ȘERBAN ION Facultatea de Utilaj Tehnologic București Subing., Trust de constructii Vancouver, Canada
  30. ȘIȘMAN CONSTANTIN Facultatea de Geologie, Petrol - Gaze din București Ing., PETROMAR, Constanța Constanța
  31. TOMA VIOREL Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., PETROMAR, Constanța
  32.  TURCU MITICĂ Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., Canal Dunăre Marea Neagră Constanța
  33. ȚUȚUIANU LIVIU VASILE Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., CFR Constanța, Constanța
  34. VLAD GHEORGHE Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., BTT Constanța Constanța
  35. VLADA MARIN Facultatea de Matematică, Universitatea din București Conf. Univ. Dr. , Universitatea din București București

Update: Luna plina in 23 iunie 2013 - Fotografii realizate de colegul de liceu Nicolae Barbu (Constanta)

*** Video de Australianul Marcos Gee, Muntele Victoria, in Wellington (Noua Zelanda):
http://player.vimeo.com/video/58385453?autoplay=1