Tuesday, March 30, 2021

„Istoria Informaticii Românești” în Biblioteca CRIFST a Academiei Române

Au fost postate online volumele I-IV din „Istoria Informaticii Românești” în Biblioteca CRIFST a Academiei Române 

MOTTO: “Spuneți generațiilor viitoare că în România s-a creat Cibernetica (1938-1939), că România a dezvoltat o informatică românească (după anul 1953) și a construit propriul calculator electronic (CIFA-1, anul 1957)!” Marin Vlada, membru titular CRIFST (Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii), Academia Română, proiectul ROINFO 2018-2022, https://sites.google.com/view/roinfo/. 

Recent, în Biblioteca CRIFST a Academiei Române, au fost postate formatele PDF ale celor 4 volume din “Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact. Oameni, instituții, concepte, teorii și tehnologii” (coord. Marin Vlada) - https://www.crifst.ro/biblioteca/autori/vlada-marin . 
Cele 4 volume sunt un demers științific și editorial privind apariția și dezvoltarea informaticii în România după altele trei realizate: 

Grigore C. Moisil, articolele “Contribuția românească în teoria algebrică a automatele” și “Activitatea Centrului de Calcul al Universității din București”, din Revista AMC, Editura Tehnică, nr. 13-14, 1970 

Dr. Pham Gia Duc, “Istoria înființării și a dezvoltării științei calculatoarelor în R.S.R”., Rezumatul Tezei de doctorat, Centrul de multiplicare al Universității din București, 1972 

Marius Guran, Monografia informaticii din România, Editura AGIR, 2012.
Grigore C. Moisil cu studenții grupei “Mașini de Calcul” de la Facultatea de Matematică din București, anul 1965 (procesare foto Marius-Daniei Bujor, Iași)

No comments: