Tuesday, March 23, 2010

Solving the Poincare Conjecture: Dr. Grigoriy Perelman


Detalii ... aici (.pdf) pentru cei ce doresc sa inteleaga ceva | www.recreatiimatematice.ro

La Congresul International al Matematicienilor de la Madrid, august 2006, lui G. Perelman i s-a oferit medalia Fields (un premiu analog premiului Nobel, care nu exista pentru domeniul matematicilor).

Conjectura lui Poincaré: Daca o varietate M3, neteda, compacta, de dimensiune 3, are proprietatea ca orice curba simpla închisa situata în aceasta varietate poate fi deformata continuu la un punct, rezulta ca M3 este homeomorfa cu o sfera.

O explicatie: "Intuitiv, putem sa ne imaginam procesul realizat cu un lasou lansat de un paznic de vite. Când acest lasou nu prinde gâtul niciunei vite, el se strânge înapoi în mâna paznicului. Când lasoul prinde o vita (sau un ciot de copac), a întâlnit o singularitate (o gaura)¸ si paznicul este nevoit sa deschid˘a lasoul (adica sa renunte la continuitate) ca sa-l poata desprinde.
" (prof. dr. V. Oproiu, Universitatea "Al.I. Cuza" Iasi)

March 18, 2010 ••• Short Press Release
The Clay Mathematics Institute (CMI) announces today that Dr. Grigoriy Perelman of St. Petersburg, Russia, is the recipient of the Millennium Prize for resolution of the Poincaré conjecture.

First Clay Mathematics Institute Millennium Prize Announced Today
Prize For Resolution of the Poincaré Conjecture Awarded to Dr. Grigoriy Perelman
- The Clay Mathematics Institute (CMI) - http://www.claymath.org/poincare/index.html

- THE POINCAR´E CONJECTURE (by JOHN MILNOR), (.pdf) | http://www.claymath.org/
- D. Gabai, Valentin Poenaru’s program for the Poincar´e conjecture, in Geometry, topology, & physics, Conf. Proc. Lecture Notes Geom. Topology, VI, Internat. Press, Cambridge, MA, 1995, 139–166.
"Premii deosebit de prestigioase au primit George Lusztig in anul1985 (Premiul Cole al Societatii Americane de Matematica) si Valentin Poenaru (un premiu decernat de Academia Franceza). Ciprian Foias este "Distinguished Professor" la Indiana University. Tudor Ratiu, Sergiu Klainerman, Adrian Ocneanu au beneficiat de prestigioase granturi de cercetare pentru desfasurarea activitatii lor stiintifice. Un foarte mare numar de matematicieni din diaspora romaneasca au obtinut de-a lungul anilor granturi de cercetare de la organismele federale sau statale din Statele Unite, Canada sau din alte tari. " - http://www.itim-cj.ro/~jalobean/Opinii/Corduneanu.txt

NOTA: Maths genius Grigori Perelman refuses $1m prize for solving Poincare Conjecture | http://www.dailymail.co.uk

No comments: