Thursday, March 10, 2016

Colegiul Tehnic Energetic Constanța - 50 de ani

Update: 12 mai 2016, Colegiul Tehnic Energetic din Constanţa: S-au celebrat cinci decenii de la înfiinţarea, în anul 1966, a Liceului Industrial Energetic(LIE) - http://www.cugetliber.ro, http://radioconstanta.ro

UPDATE 2020 - Revista Atitudni, http://www.ctenergetic.ro/doc/revista6.pdf
UPDATE: martie 2018, WEB: Prof. Andrei Gheorghe, http://www.matematicaprofandrei.ro/

În luna mai 2016, Colegiul Tehnic Energetic din Constanța aniversează 50 de ani de la înființare. Festivitatea va avea loc în ziua de 12 mai 2016, ora 9,00 la sediul Colegiului Tehnic Energetic din Constanța, B-dul Mamaia, nr. 284. Confirmarea participării va fi până la 31 martie 2016 la tel. 0341405808, 0741112371, sau la adresa de e-mail cteconstanta[at]gmail.com.
A fost lansată Monografia Colegiului Tehnic Energetic Constanţa(400 pag), tipărită la Editura Dobrogea, având ca autori Maria Magdalena Manţu, Mihaela Nicoleta Mictar, Nicoleta Rotaru Terteleac şi Daniela Berechet, coordonare de director Claudia Niţu.

În imagine (dreapta-stânga): prof. Gheorghe Andrei, prof. univ. dr. Garabet Kümbetlian, conf. univ. dr. Marin Vlada.
Pentru orice om perioada formării profesionale – liceu și facultate, poate fi crucială în modul de integrare în societate și pentru formarea ca om al cetății. Perioada de liceu este cea mai frumoasă pentru un adolescent. Așa s-a întâmplat și cu mine. Acum, când am început să studiez perioada acelor ani – 1960-1970, constat cu surprindere că este perioada în care se realizau mari schimbări în România în toate
domeniile. În cea mă privește am făcut opțiuni fără să am multe informații despre prezent sau cum va fi în viitor. Am optat pentru Liceul Industrial Energetic din Constanța, fără să știu că în acea perioadă, cu 2 ani în urmă se înființaseră Liceele industriale de 5 ani.

Pasionat de matematică și cu sprijin din partea profesorului Gheorghe Andrei, am găsit satisfacții mari în participarea la Olimpiadele de Matematică și în colaborarea la Gazeta Matematică cu probleme rezolvate și probleme propuse. Influențat de scrierile lui Grigore C. Moisil din „Contemporanul”, mi-am îndreptat curiozitatea către Informatică și calculatoare, deși atunci nu știam ce este Informatica. Aveam să aflu că în acea perioadă, pe plan internațional, se năștea o nouă știință: Informatica, iar în România, de exemplu, se înființau la universitățile mari, în anul 1971, secțiile de Informatică. În anul 1973, am optat pentru Facultatea de Matematică din București, secția Informatică.


În imaginea alaturată: în pauză la practica efectuată la Centrala Electrică Ovidiu (transformatoare), elevii clasei "Electro", anul 1970.


"Să fim zgârciţi cu timpul, să nu dăm nicio clipă de-a noastră fără să primim în schimb valoarea ei; să nu îngăduim ca o singură zi din viaţa noastră să se consume fără să ne fi sporit şi mai mult comoara cunoştinţelor noastre!" Text ce apare în tabloul Promoției 1973

În ordine, directorii liceului: Garabet Kümbetlian, Eugen Moga, Laurenția Crîngu, Constantin Tăgârță, Eugen Moga, Laurenția Crîngu, Boris Todosiciuc, Camelia Grigoreanu, și în prezent prof. Claudia Nițu.

Detalii: http://www.c3.cniv.ro/?q=2016/cte


Liceul Industrial Energetic din Constanţa, 1966-1972 by Prof. univ. dr. ing. Garabet Kümbetlian - https://www.scribd.com

Amintiri, evenimente și repere din perioada de liceu 1968-1973

• La admiterea din vara anului 1968 au fost 5 candidați pe loc și 2 probe scrise: Matematică și Limba și literatura română (locul de desfăsurare a problelor scrise a fost la Liceul nr. 3 (din anul 1972 numit Ovidius), iar cursurile din toamna anului 1969 au început în clădirea nouă a Liceului Energetic). 

• Imediat după admitere, în timpul vacanței de vară, la 20-21 august a avut loc un eveniment istoric: invazia trupelor URSS în Cehoslovacia, la care conducerea Romăniei s-a opus; toată lumea era îngrijorată de izbcnirea unui război: nu s-a întâmpat acest lucru. 

• În vara anului 1969, după anul I, când eram în practică la liceu, am vizionat la televizor – un eveniment istoric, aselenizarea Omului pe lună, la 20 iulie: nava Apollo 11 a plecat pe 16 iulie și a ajuns pe 20 iulie: Neil A. Armstrong – comandant și Edwin E. Aldrin, Jr. - pilotul modulului lunar, primii oameni ce au pășit pe lună. 

• Pasionat de matematică, am început să trimit probleme rezolvate la Gazeta Matematică, fiind premiat pentru această activitate, și am participat în toți anii de liceu la Olimpiadele de Matematică. Domnul Profesor Gheorghe Andrei mi-a fost profesor de matematică și este cel ce mi-a transmis pasiunea pentru matematică. Fără pasiune (de orice fel!) este greu în viață să se realizeze lucruri mărețe. Când avea ore de matematică la clasa noastră, în pauze, domnul profesor nu mergea la cancelarie, deoarece eram cel care îl "bombarda" cu întrebări (era și vârsta!) despre probleme de matematică. Îi sunt recunoscător pentru că m-a îndrumat și m-a sfătuit să rezolv probleme din Gazeta Matematică ce apărea (pe vremea aceea!) în jur de ziua15 a fiecărei luni; "întâlnirea" cu GAZETA MATEMATICĂ a fost un moment crucial care mi-a marcat viața și mi-a cristalizat menirea în ale cunoașterii. 

Detalii: http://www.isjcta.ro/?p=3158 si http://mvlada.blogspot.ro/2010/09/profesorul-de-matematica-gheorghe.html. 

 


UPDATE: martie 2018, WEB: Prof. Andrei Gheorghe, http://www.matematicaprofandrei.ro/
M. Vlada, http://www.matematicaprofandrei.ro/testimonial_marin-vlada/

• Primul articol mi s-a publicat cu recomandarea domnului profesor Garabet Kümbetlian, directorul liceului. Articolul „Determinarea lungimii unei înfășurări” a apărut în revista Învățământul profesional și tehnic, nr. 10/1971 în care am rezolvat o problemă practică de la o idee din activitatea de practică pe care am avut-o la fabrica de transformatoare Ovidiu. 

• Colaborarea la Gazeta Matematică a început încă din anul 1969 ca rezolvitor, iar apoi a continuat şi ca propunător de probleme, din anul 1972. În anul 1973 Olimpiada Națională de Matematică a avut loc la Constanța (Liceul „M. Eminescu”) unde am obținut Mențiune și m-am calificat în lotul lărgit al României pentru Olimpiada Internaţională (OIM). Pozele elevilor participanți la Olimpiadă și unele informații despre ei au apărut in ziarul Dobrogea. Recent, în cartea apărută în USA, la editura Springer (2007), Putnam and Bîyond by Titu Andreescu and Razvan Gelca (The Putnam Math Competition, 935-problems), apare și rezolvarea problemei propusă de mine - nr. 13259, în Gazeta Matematică, nr. 6/1973, pag. 373; http://mvlada.blogspot.ro/2015/01/the-putnam-math-competition-usa-and.html. 

• În anul 2005 a apărut ediția electronică a Gazetei Matematice ce conține întregul conținut al revistei din perioada 1895-2005. Folosind acest produs am scris în anul 2010 articolul “Gazeta Matematică – 115 ani de apariţie” în care apare “TOP 100: Probleme şi articole în Gazeta Matematică (1895-2005)”, unde mă găsesc pe locul 70 cu 99 probleme propuse și 5 articole. Ref.: http://www.descopera.ro/stiinta/6067449-gazeta-matematica-115-ani-de-aparitie. 

• ”A avea ce să spui, a şti să asculţi, nu cumva asta înseamnă pricepere?”, Grigore C. Moisil (10 ian. 1906 - 21 mai 1973). Aceste cuvinte ale acad. profesor Grigore Moisil le-am auzit cu ocazia festivităţii de premiere la etapa finală a Olimpiadei de Matematică, desfaşurată în anul 1971 la Liceul “Mihai Viteazu” din Bucureşti. Astăzi, când îmi amintesc perioada petrecută în anii de liceu – unii din cei mai frumoși ani din viață, trebuie să evidențiez emoția și nerăbdarea cu care așteptam să citesc tabletele lui Gr. C. Moisil din „Contemporanul” ce apăreau săptămânal sub genericul «Ştiinţă şi Umanism». Aceste scrieri ale lui Moisil și „căutarile mele” prin universul problemelor de matematică, m-au îndreptat–în acea perioadă, către un „necunoscut ce însemna calculator, matematică, informatică, roboți”. 

• În vara anului 1972 am primit scrisoare de la acad. Grigore C. Moisil (scrisă la Sinaia) ca urmare a unei scrisori primite de la mine prin care îmi exprimasem dorința să scriu o culegere de probleme de matematică. Îmi explica faptul că o astfel de culegere se poate elabora doar de un profesor după o vastă activitate didactică cu elevii săi. 

• Am avut ca dirigintă pe doamna prof. de Limba română, Ileana Jean, datorită căreia am participat la Cercul literar și am compus câteva poezii publicate în revista liceului “Electron”, unde am publicat și probleme de matematică.

ALUMNI- Promoția 1973, Electroenergetică, Liceul Industrial Energetic Constanța


PROFESORI: ing. MOGA EUGEN –director, ing. POPESCU PETRE –dir.adj., prof. matematică TĂGÂRȚĂ CONSTANTIN- dir.adj., ing. KÜMBETLIAN GARABET, ing. COCOȘ EMANOIL, prof. matematică ANDREI GHEORGHE, ing. MANOLESCU ILIE., ing. VÂLCOVAN ALEXANDRU, ing. GAVRILĂ PANAITE, ing. PUNGĂ GHEORGHE, prof. ISTUDOR AUREL, prof. NEGULESCU LUDMILA, ing.COSUG VASILE, prof. PRIP OCTAVIAN.

DIRIGINTE: prof. Limba și literatura română JEAN ELENA.

EXAMEN DE BACALAUREAT, SPECIALITATEA ELECTROENERGETICĂ: Limba și literatura română, Matematică, Centrale electrice, PRAM, Fizică -oral, Proba practică – proiect.

OBSERVAȚIE. După absolvirea celor 5 ani de studii, în vara anului 1973, toți cei 35 de absolvenți au primit Repartiție la diverse locuri de muncă: jud. Constanța, București, etc. Aceștia urmau sa fie angajați conform calificării obținute prin absolvirea celor 5 ani de studii liceale.


Nr. Crt. | NUME ȘI PRENUME | STUDII | FUNCȚIA / AFILIEREA | LOCALITATEA 

  1. BADEA AUREL Facultatea de Electrotehnică Timișoara, specializarea Electroenergetică Subing., CFR, RegionalaTimișoara,Timișoara 
  2. BARBU NICOLAE Facultatea de Electronică Militară, Academia Tehnică Militară București Ing., Radioelectr. și Automatizări, PETROM Constanța
  3. BĂNICA LIVIU Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța Ing . electromecanic NAVROM Constanța
  4. BRAHNEA GEORGE Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., Admin.Porturilor Maritime Constanța, Constanța 
  5. BRATOSIN CONSTANTIN Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța Ing . electromecanic NAVROM Constanța
  6. BRĂTIANU RADU Institutul de Educație Fizică și Sport București Administrator firmă privată Constanța
  7. BUTIUC MIRCEA Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., CET Năvodari Constanța
  8. CÂRSTOCEA SERGIU Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., APMC Constanța 
  9. COJOCARU ION Liceul Industrial Energetic Constanța Patron, firmă IT de servicii informatice Constanța
  10. CRISTEA MARIAN Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța PETROMAR, Constanța
  11. DANCU NICOLAE Facultatea de Cibernetică București, ASE Analist, Centrul de Calcul Constanța Constanța 
  12. DAVID GHEORGHE Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr. Constanța
  13. DELIGHIOZ NICOLAE Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., Automatizări, PETROMAR Constanța
  14. DINA ENACHE Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Ing., Power analist, Rompetrol (Petromidia) Constanța
  15. DUMITRESCU (Chichioacă) GHEORGHE Facultatea de Electronică București , specializarea electronică aplicată Ing., Bucuresti
  16. FURTUNĂ ROMEO Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr. Eforie Nord
  17. GIURCĂ IONEL Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Constanța Ofiter maritim punte, Comandant Spania
  18. HRISTU FLORIAN Facultatea de Electrotehnică Timișoara, specializarea Electroenergetică Subing., NAVROM, Constanța Constanța
  19. ILIE CORNEL Liceul Industrial Energetic Constanța CFR Constanța
  20. IONILĂ CORNEL Facultatea de Energetică Iași , specializarea electroenergetică Subing., ENEL Constanța Constanța
  21. LUPU DUMITRU Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., CET Navodari Dubai
  22. MĂNIȚIU VICTOR Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Ing., Transelectrica București București
  23. MARINESCU ILIE Liceul Industrial Energetic Constanța - Constanța
  24. MATACHE NICOLAE Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., Energia Constanța Constanța 
  25. MIHAI CONSTANTIN Facultatea de Electrotehnică Timișoara, specializarea Electroenergetică Subing., Canal Dunăre Marea Neagră Nazarcea
  26. MOCANU TRAIAN Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., ENEL Medgidia Medgidia
  27. MUNTEANU NICOLAE Facultatea de Utilaj Tehnologic București Subing., RAJA Constanta
  28. SOVAROȘI ALEXANDRU Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., APMC Canada, BC, Vancouver
  29. ȘERBAN ION Facultatea de Utilaj Tehnologic București Subing., Trust de constructii Vancouver, Canada
  30. ȘIȘMAN CONSTANTIN Facultatea de Geologie, Petrol - Gaze din București Ing., PETROMAR, Constanța Constanța
  31. TOMA VIOREL Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., PETROMAR, Constanța
  32.  TURCU MITICĂ Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., Canal Dunăre Marea Neagră Constanța
  33. ȚUȚUIANU LIVIU VASILE Facultatea de Energetică București , specializarea electroenergetică Subing., CFR Constanța, Constanța
  34. VLAD GHEORGHE Liceul Industrial Energetic Constanța Maistru electr., BTT Constanța Constanța
  35. VLADA MARIN Facultatea de Matematică, Universitatea din București Conf. Univ. Dr. , Universitatea din București București

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.