Sunday, January 27, 2013

How learning design?

In Romanian: Dacă un manual/curs clasic este elaborat de un autor sau mai mulţi autori de specialitate, în schimb un produs software destinat educaţiei nu poate fi elaborat decât prin colaborarea unor autori: profesori de specialitate, specialişti IT, psihologi, pedagogi, chiar elevi şi studenţi. Astfel, lecţiile şi cursurile vor fi atractive şi utile în scopul obţinerii competenţelor avute în vedere prin programele de studii.
Un manual (sau curs universitar) clasic in format tiparit (print), chiar in format pdf, contine reprezentari statice ale unor descrieri de teme si subiecte, explicatii si texte, teoreme si demonstratii, scheme si tabele, grafice si diagrame etc. Utilizarea noilor tehnologii impreuna cu folosirea metodelor moderne pedagogice si psihologice, sustinute de instrumente software oferite de calculator, da posibilitatea cadrelor didactice sa conceapa si sa proiecteze manuale/cursuri universitare digitale intr-o noua abordate, atat stiintifica, cat si  pedagogica.

How has the world of the child changed in the last 150 years? It’s hard to imagine any way in which it hasn’t changed. They’re immersed in all kinds of stuff that was unheard of 150 years ago. And yet, if you look at schools today ... they are more similar than dissimilar.” Peter Senge, Director, Center for Organizational Learning, MIT
Current formal education still prepares students primarily for the world of the past, rather than for possible worlds of the future.” Howard Gardner, Five Minds for the Future

I  Innovative, simple, useful and effective

Les animations du Kangourou: http://www.kangmath.org/maths/animations.html
- http://www.kangmath.org/swf/archimede.html
- http://www.kangmath.org/swf/thales.html
- http://www.kangmath.org/swf/pythagore.html
Source: www.kangmath.org,  © 2009 ACL - Les Éditions du Kangourou,
NOTE: Thales of Miletus - Father of Science

II Project Based Learning (PBL)

for the 21st Century Skills (such as collaboration, communication & critical thinking) - http://www.bie.org

Definition.
In Project Based Learning, students are pulled through the curriculum by a meaningful question to explore, an engaging real-world problem to solve, or a challenge to design or create something. Before they can accomplish this, students need to inquire into the topic by asking questions and developing their own answers. To demonstrate what they learn, students create high-quality products and present their work to other people. Students often do project work collaboratively in small teams, guided by the teacher.
Source: http://www.bie.org/about/what_is_pbl

- We think there is a place for PBL in every school, in every grade, and it should be part of the mix of opportunities to learn given to every student.
- Projects can increase student motivation to read, write, and learn mathematics because they are engaged by the topic.
- Well-designed and well-implemented PBL can improve students’ retention of knowledge over time.
Example Projects:
- http://www.bie.org/videos/cat/example_projects
- http://www.bie.org/videos/video/the_hydrology_project_making_learning_relevant
- http://www.bie.org/videos/video/design_project_how_to_charrette

Monday, January 14, 2013

Mihai Eminescu (1850-1889)


Nu credeam sã-nvãt a muri vrodatã;
Pururi tânãr, înfãsurat în manta-mi,
Ochii mei nãltam visãtori la steaua
Singurãtãtii.

Când deodatã tu rãsãrisi în cale-mi,
Suferintã tu, dureros de dulce...
Pân-în fund bãui voluptatea mortii
Nendurãtoare.

Jalnic ard de viu chinuit ca Nessus,
Ori ca Hercul înveninat de haina-i;
Focul meu a-l stinge nu pot cu toate
Apele mãrii.

De-al meu propriu vis, misuit mã vaiet,
Pe-al meu propriu rug, mã topesc în flãcãri...
Pot sã mai renviu luminos din el ca
Pasãrea Phoenix?

Piarã-mi ochii turburãtori din cale,
Vino iar în sân, nepãsare tristã;
Ca sã pot muri linistit, pe mine
Mie redã-mã!

ODA, în metru antic (1883, decembrie)
by Mihai Eminescu (January 15, 1850 - June 15,1889)

Ref.:
- http://www.gabrielditu.com/eminescu/index.asp
- http://mvlada.blogspot.ro/2012/01/mihai-eminescu.html
- http://mvlada.blogspot.com/2010/01/gabriel-ditu-romanul-din-australia.html

Thursday, January 10, 2013

Amintiri despre Grigore C. Moisil

Update: manuscrise-Gr. C. Moisil Scrisoare de la Moisil (10 ian. 1906 - 21 mai 1973)

Elev fiind la Liceul Energetic din Constanta, am fost un colaborator frecvent al Gazetei Matematice cu probleme rezolvate, probleme propuse si articole. Capatasem o anumita experienta si am crezut ca pot sa concep o culegere de probleme de matematica. Era in anul 1972. Urmaream textele scrise de Moisil in Contemporanul si de asemenea, ma impresionau aparitiile lui la TV. Vorbea despre matematica si calculatoare (Interviu in anul 1968 la TVR: www.youtube.com). Atunci nu stiam de rolul important al calculatorului. Nici nu vazusem un calculator. Nu stiam cum arata. Incercam sa inteleg ceva din ce explica Moisil. Tot timpul explica faptul ca matematica este cea care are rolul primordial in aceasta aventura de cunoastere a omului. I-am scris o scrisoare prin care doream sa se exprime asupra faptului ca vreau sa scriu o culegere de probleme de matematica. Ce trebuie sa fac?. Stiu ca era in vara anului 1972 (peste un an urma sa nu mai fie!), si prin iulie am primit o scrisoare de la Moisil. Era scrisa de la Sinaia si avea exact o pagina. Incepea asa; "Draga domnule Vlada, …". Pentru adresare, folosea in redactare cuvantul "Mata".

In esenta, imi scria ca o culegere de probleme de matematica nu inseamna o enumerare de enunturi si rezolvari de probleme, ci reprezinta o ordonare a acestora dupa teme, subiecte, nivele de intelegere, si ceea ce nu stiam atunci era ca doar un profesor cu experienta in pedagogie si psihologie, cu rezultate in activitatea de la clasa, poate sa realizeze un astfel de demers. Avea dreptate! Desi eram pasionat de matematica si de rezolvarea problemelor, era clar ca nu aveam experienta de care imi scria Moisil. Peste mai putin de un an, la 21 mai 1973 urma sa aflam ca Moisil a murit la un Congres in Ottawa, Canada.
Nu am scris acea culegere de matematica nici pana astazi. Nu pentru ca nu am fost capabil, ci pentru ca am hotarat sa ma specializez in informatica. Am scris, in schimb carti de Informatica. Ca student, am continuat colaborarea la Gazeta Matematica. Mai tarziu (dupa anul 1991, cand s-a infiintat) am colaborat si la Gazeta de Informatica. Matematica este cea care m-a format ca "ganditor" si mi-a dat experienta in alegerea rationamentelor pentru rezolvarea problemelor, nu numai de matematica. Informatica, in schimb mi-a completat experienta in proiectarea si prelucrarea informatiilor pentru modelare, reprezentare, vizualizare si prelucrare in rezolvarea de probleme cu calculatorul.
Ideile din scrisoare m-au urmarit toata viata, poate pentru ca am primit-o de la academicianul Moisil (poate ca si din acest lucru, in anul 2001 mi-am conturat ideea infiintarii CNIV – www.cniv.ro, si ulterior ICVL – www.icvl.eu.

Fotografia color a lui Moisil
Aceasta fotografie color (cea de sus) am postata-o pe Internet in anul 2006 pe site-ul CNIV (www.cniv.ro/2006/centenar-moisil) prin amabilitatea doamnei prof. Afrodita Iorgulescu (ASE Bucuresti) ce a prezentat la FMI o lucrare la Centenarul Gr. C. Moisil din 10 ian. 2006. Am primit-o si am inclus-o in textul pe care l-am redactat pentru CNIV cu aceasta ocazie: – "Despre matematicianul, profesorul si omul de spirit Gr. C. Moisil". Ulterior, cineva a preluat fotografia si a inclus-o pe ro.wikipedia: http://ro.wikipedia.org/wiki/Grigore_Moisil.

- UNESCO- 21 mai 2013 : 40 ani de la moartea lui Grigore Moisil, om de stiinta si matematician, membru al Academiei Române si fondator al scolii de algebra logicii si teoriei algebrice a mecanismelor automate (10 ian. 1906 - 21 mai 1973)
  • "Nimic nu costă mai mult decât neştiinţa." Gr. C. Moisil - Computer Pioneer Award of IEEE Computer Society (IEEE - 1996) 
  • "Pentru Moisil, Matematica a fost mai mult decât un domeniu de cercetare. A fost un mod de a vedea lumea, de a-şi trăi viaţa. Avea capacitatea de a injecta gândire matematică în orice fenomen pe care îl observa." acad. prof. dr. Solomon Marcus
  • "Eu ştiu că matematica e folositoare, dar eu fac matematică fiindcă imi face plăcere. Aceasta e marele noroc al matematicienilor. Pot fi folositori societăţii făcând ceva care pentru ei personal e o bucurie. Un matematician face matematică, fiindcă vede în matematică ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze." Gr. C. Moisil (1906-1973) 
  • "Se ştie că o idee începe prin a fi un paradox, continuă prin a fi o banalitate şi sfârşeşte prin a fi o prejudecată." Gr. C. Moisil ("Contemporanul", 1970) 
Surse: 
- http://www.cniv.ro/2006/grcmoisil
- http://www.cniv.ro/2006/centenar-moisil/
- https://sites.google.com/site/marinvlada/
- http://www.elearning.ro/sa-nu-l-uitam-pe-grigore-moisil-primul-roman-care-a-primit-computer-pioneer-award-of-ieee
- http://mvlada.blogspot.ro/2010/01/top-50-gazeta-matematica.html
- http://www.marketwatch.ro/articol/1315/CENTENAR_GRIGORE_C_MOISIL_%2810011906_-_21051973%29_-_2006__Anul_international_UNESCO_-_Grigore_C_Moisil/
- http://www.cnr-unesco.ro/ro/aniversari.php?sdata=2007-05-21

Imagini Gr. C. Moisil:
- http://fmi.unibuc.ro/icvl/2006/files/moisil2.jpg
- http://fmi.unibuc.ro/icvl/2006/files/moisil.jpg