S. Marcus - Profesionistii
Peste 2000 de ani a rezistat geometria euclidiană (Euclid, Grecia antică, secolul al IV-lea î.Hr.), până au apărut teoriile ne-euclidiene (Lobacevski şi János Bolyai)
Mărturisire:
"La vârsta de 19 ani, am stat 24 de ore în arestul poliţiei din oraşul Bacău unde m-am născut. În anul 1944-în timpul războiului, când linia frontului era în apropierea Iaşului, într-o zi eram în parcul din Bacău împreună cu un coleg de şcoală. Aveam o cărticică în care se scria despre geometria ne-euclidiană, şi la un moment dat am început o discuţie privind partizanii geometriei ne-euclidiene. În acel moment pe acolo a trecut un soldat şi care auzind despre acea discuţie, ne-a luat şi ne-a dus la sediul poliţiei din Bacău. Am fost duşi şi la garnizoana din Bacău. În cele din urmă, ne-au dat drumul după ce părinţii au dat nişte bani celor care ne-au anchetat. Şi acesta este unul din motive pentru care m-am îndreptat către MATEMATICĂ." S. Marcus, 8 dec. 2010
"Oamenii de ştiinţă au dat dovadă de mai multă imaginaţie decât poeţii, scriitorii, actorii sau artiştii" S. Marcus, 8 dec. 2010
"Timpul face parte din acele provocări majore faţă de care inteligenţa umană rămâne infirmă şi se mulţumeşte cu reprezentări parţiale" S. Marcus, Paradigme universale IV. Timpul, Ed. Paralela 45, 2010.
Am fost printre cei peste 120 de participanţi ce au audiat Conferinţa domnului profesor Solomon Marcus susţinută în Amfiteatrul „Titu Maiorescu” de la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti, azi 8 decembrie 2010. O incursiune miraculoasă într-o lume a matematicii privind apariţia şi evoluţia teoriilor matematice în asociere cu o gândire filosofică despre realitate şi timp. A fost o prezentare despre evoluţia ştiinţelor.
Conferinţa "De la paradigma euclidiană la cea ne-euclidiană" susţinută de acad. Solomon Marcus a avut loc la ora 18:00 în Amfiteatrul „Titu Maiorescu” din sediul Facultăţii de Filosofie (Splaiul Independenţei, nr. 204).
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.