... ştiaţi că ? ...
Anghel Saligny (1854-1925) a fost un remarcabil inginer constructor român, ce a realizat în premieră mondială câteva construcţii importante din România. Podul de la Cernavodă (1895-1999) este opera sa. Acesta a fost construit sa reziste 100 de ani: A rezistat. Poza alaturata este realizata in 11 iunie 2010 (din anul 1999 acesta este in conservare). "Lucrarea sa cea mai importanta este proiectarea in 1888 si constructia intre 1890-1895 a podului peste Dunare de la Cernavoda, care era, la acea vreme, cel mai lung din Europa si printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume". Podul a fost inaugurat în ziua de 14 Septembrie 1895, în prezenta Regelui Carol I. Deplin convins de trainicia podului, Anghel Saligny a stat impreuna cu muncitorii intr-o barca, sub pod, in timp ce pe acesta trecea prima garnitura de 15 vagoane de marfa si un tren cu oaspeti venit special de la Bucuresti.
În octombrie 1894, cinci tineri ingineri Victor Balaban, Vasile Cristescu, Ion Ionescu, Mihail Roco şi Ioan Zottu (consideraţi fondatorii G.M.), tineri absolvenţi ai Şcolii de Poduri şi Şosele din Bucureşti (azi Universitatea "Politehnica" Bucureşti), au luat în discuţie rezultatele slabe obţinute de candidaţi la examenul de admitere din acel an. În concluzie, s-a propus înfiinţarea unei reviste romanesti de matematică pentru "elevii liceelor noastre". Numele revistei "Gazeta Matematică" a fost propus de Victor Balaban. Deviza Gazetei Matematice "entuziasm, armonie, muncă, sacrificiu" este opera unor ingineri şi matematicieni. "Stâlpii" Gazetei Matematice sunt consideraţi: Ion Ionescu, profesor la Şcoala Politehnica, celebrul matematician Gheorghe Ţiţeica, profesorul de mecanică Andrei Ioachimescu şi inginerul Vasile Cristescu (autorii culegerii ITIC).
Primul număr al Gazetei Matematice a apărut cu 16 pagini, la 15 septembrie 1895, după ziua în care a fost testat şi verificat cu o locomotivă de mare tonaj, Podul de la Cernavodă (construit sub conducerea ing. Anghel Saligny), cea mai mare construcţie de acest gen din Europa acelor vremuri. În acelaşi an s-a alăturat Redacţiei matematicianul Gh. Ţiţeica (rămas în Redacţie până la sfârşitul vieţii), absolvent din acel an al Facultăţii de Ştiinţe din Bucureşti. Au urmat A. Davidoglu (1902), C. Popovici (1903), Traian Lalescu (1905), N. Abramescu (1907).
REFERINŢE
- http://topub.unibuc.ro/conf-dr-marin-vlada-2010-gazeta-matematica-la-115-ani-de-aparitie/
- http://www.descopera.ro/stiinta/6067449-gazeta-matematica-115-ani-de-aparitie
- SSMR, Gazeta Matematică, Ediţie electronică (1895-2005), SSMR şi SOFTWIN, http://www.gazetamatematica.net
- Mircea Trifu, "FENOMENUL GAZETA MATEMATICĂ LA 110 ANI, O (posibilă) istorie despre fapte şi oameni", http://www.gazetamatematica.net/?q=node/26
... Alicia Keys: "Empire State of Mind", dec. 04, 2009 - www.youtube.com ...
Nota: Ieri, 15 iunie George al meu a sustinut disertatia la ASE Bucuresti (E-Business) - http://ebusiness.ase.ro/documente/iun_2010_zi.pdf) 19 VLADA M GEORGE 9,66. Felicitari!
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.