MOTTO: “Spuneți generațiilor viitoare că în România s-a creat Cibernetica (1938-1939), că România a dezvoltat o informatică românească (după anul 1953) și a construit propriul calculator electronic (CIFA-1, anul 1957)!” Marin Vlada, membru titular CRIFST (Comitetul Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii), Academia Română, proiectul ROINFO 2018-2022, https://sites.google.com/view/roinfo/.
Recent, în Biblioteca CRIFST a Academiei Române, au fost postate formatele PDF ale celor 4 volume din “Istoria informaticii românești. Apariție, dezvoltare și impact. Oameni, instituții, concepte, teorii și tehnologii” (coord. Marin Vlada) - https://www.crifst.ro/biblioteca/autori/vlada-marin .
Cele 4 volume sunt un demers științific și editorial privind apariția și dezvoltarea informaticii în România după altele trei realizate:
• Grigore C. Moisil, articolele “Contribuția românească în teoria algebrică a automatele” și “Activitatea Centrului de Calcul al Universității din București”, din Revista AMC, Editura Tehnică, nr. 13-14, 1970
• Dr. Pham Gia Duc, “Istoria înființării și a dezvoltării științei calculatoarelor în R.S.R”., Rezumatul Tezei de doctorat, Centrul de multiplicare al Universității din București, 1972
• Marius Guran, Monografia informaticii din România, Editura AGIR, 2012.
Grigore C. Moisil cu studenții grupei “Mașini de Calcul” de la Facultatea de Matematică din București, anul 1965 (procesare foto Marius-Daniei Bujor, Iași)