Nota editorului la articolul “PLUB (Programming Language of the University of Bucharest)-un proiect al anilor ’70 la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB) - In memoriam, Liviu Sofonea” de Tudor Bălănescu1, Șerban Gavrilă2, Marian Gheorghe3, Radu Nicolescu4, (1) Universitatea din Pitești, (2) National Institute for Standards and Technology-USA, (3) Bradford University-UK, (4) University of Auckland-New Zealand, ce va apărea în volumul M. Vlada (ed.), "ISTORIA INFORMATICII ROMÂNEȘTI. Apariție, dezvoltare și impact”, 2018 (în curs de apariție).
“Dedicăm aceste rânduri celui care a contribuit decisiv la constituirea și evoluția colectivului de cercetare de la CCUB implicat în studiul și dezvoltarea metodologiilor de translatare a limbajelor de programare. De curând revenit în țară din Statele Unite ale Americii, la începutul anilor ’70, unde urmase un stagiu de specializare, tânărul pe atunci, Liviu Sofonea, a atras către preocupările sale științifice legate de teoria și metodologiile de automatizare a procesului de compilare/ interpretare a limbajelor de programare un grup de tineri absolvenți ai Facultății de Matematică (specializarea Mașini de Calcul/ Informatică) a Universității din București, alături de care a activat, în nenumărate proiecte științifice și de proiectare, timp de aproape două decenii. A fost un prieten onest și deopotrivă un autentic lider, care se remarca printr-o delicatețe aparte în relațiile interumane și care a promovat, încurajat și apărat, atunci când era cazul, inițiativele noastre. Putem afirma că am fost, “by delegate” (cum se spune în programare), beneficiarii unei experiențe de studiu și cercetare acumulată în laboratoarele prestigioaselor universități americane unde lucrase, împărtășită de Liviu cu generozitate și tact. A plecat prematur dintre noi: alături de colegi și de nenumărate generații de studenți de la Facultatea de Matematică și de la Facultatea de Chimie a Universității din București, ne vom aminti cu prețuire de cercetătorul și cadrul didactic Liviu Sofonea.”
Fig. 1 Prima pagină din articol
Nota editorului. Liviu Sofonea (13.07.1940-15.02.2008) s-a născut în localitatea Drăguș de lângă Mănăstirea Sâmbăta de sus, jud. Brașov. În perioada 1947-1954 a absolvit Școala generală din localitate, iar în perioada 1954-1957 a absolvit Liceul din orașul Victoria (în acea vreme durata liceului era de 3 ani). În toți anii de școală a fost premiat, iar la liceu a fost șef de promoție. Părinții lui erau agricultori și acasă erau 4 frați. Din cauza greutăților de trai, nu a reușit să meargă imediat la facultate, ci în anul următor, 1958 (“la admiterea de la facultate a mers în opinci și în ițari” mărturia soției Elena Sofonea).
Fig. 2 Diploma de onoare primită de elevul Liviu Sofonea în ultimul an de liceu 1956/1957
În perioada 1958-1963 a urmat cursurile Facultății de Matematică Mecanică de la Universitatea din București (durata de 5 ani în acea vreme). A absolvit Facultatea de Matematică Mecanică, secția Mașini de calcul, înființată de Gr. C. Moisil în anul 1959. După absolvire, în anul 1963 a fost repartizat, prin hotărâre guvernamentală-așa cum se proceda atunci, la Centrul de Calcul al Universității din București (CCUB), înființat de Gr. C. Moisil în anul 1962. Ca angajat la CCUB se află printre profesorii care predau ore la Facultatea de Matematică, secția Mașini de calcul. Profesori în perioada 1968-1970 la secția Mașini de calcul – promoția 1965-1970: Anca Bârsănescu (as.), Virgil Căzănescu (as.), Marigena Eftimie (as.), Ion Filloti (cerc. st.), Horia Georgescu (as.), Maria Lovin (analist de sisteme), Grigore C. Moisil (acad. prof.), Stelian Niculescu (analist de sisteme), Constantin P. Popovoci (conf.), Nicolae Popoviciu (analist de sisteme), Sergiu Rudeanu (conf.), Liviu Sofonea (analist de sisteme) – Sursa: http://fmi.unibuc.ro/ro/prezentare/promotii/promotia1970/index.html.
Fig. 3 Diploma de absolvire a Facultății de Matematică-Mecanică, specialitatea Mașini de Calcul, 1963
În perioada 1970-1973 - printr-o bursă, Liviu Sofoneaa fost la o specializare la Ohio State University din USA obținând diploma de M.Sc (the degree of Master Science). Venind în țară, a aflat că i s-a prelungit perioada pentru doctorat. Deoarece aveau copii mici, împreună cu soția sa a hotărât să nu se mai întoarcă în USA pentru a continua programul de doctorat. ”Începând cu anul 1976 colectivele de lucru din CCUB sunt conduse de Liviu Sofonea –șef atelier, Maria Lovin –șef laborator, și de Dumitru Drăghici – șeful colectivului de exploatare a echipamentelor de calcul.” Ion Văduva, 25 de ani de activitate a CCUB, în Lucrările Sesiunii Științifice a Centrului de Calcul al Universității din București, 20-21 feb. 1987, Tip. Universității din București, 1987. Începând cu anul 1975 CCUB a funcționat ca unitate cu autofinanțare în cadrul Facultății de Matematică, fiind implicat în diverse contracte de cercetare cu unități economice pentru elaborarea de sisteme informatice, asigurând în același timp predarea de cursuri, seminarii și laboratoare de informatică pentru studenții Facultății de Matematică. După anul 1989, evoluția evenimentelor a condus la deteriorarea activității de bază a CCUB, practic, în anul 1993 personalul s-a redus la cateva persoane, fiind astfel desființat.
Fig. 4 Degree of master of Science - Liviu Sofonea, 1973
În anul 1992 – prin concurs, Liviu Sofonea s-a angajat Lector la Catedra de matematici aplicate și informatică, nou înființată la Facultatea de Chimie a Universității din București. La Catedra de matematici aplicate și informatică a predat cursuri de “Programarea calculatoarelor” și “Informatică”, și a participat la divese contracte de cercetare în domeniul informaticii. În anul 2006 Catedra de Fizică şi Catedra de matematici aplicate și informatică s-au unit și au format Catedra de Fizică și Matematici Aplicate. În anul 2006 s-a pensionat, iar în anul 2008 a decedat. A avut doi copii Mihai și Bogdan.